Roeien

Examen

Verantwoord roeien met het goede examen

Viking beschikt over veel boten: van breed tot heel smal, voor 1 tot 8 roeiers, met stuur en ongestuurd. Om in een boot te mogen roeien of de boot te mogen sturen moet je het examen hebben gehaald dat hoort bij die boot. Dit heeft verschillende redenen: jouw eigen veiligheid, de veiligheid van anderen op het Merwedekanaal en het behoud van ons mooie en kostbare roeimateriaal. Als je een ongeluk veroorzaakt of schade vaart ben je niet verzekerd als de stuur of de roeiers niet het vereiste examen hebben. En je bederft het roeiplezier van de andere leden als de boot moet worden gerepareerd.

Als je een boot afschrijft met je tag, let erop dat de stuur en alle roeiers in de boot de juiste examens hebben. Dat is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de hele ploeg.

Welke examens voor welke boot

Als je een boot reserveert via de site of de app staat erbij welk examen je nodig hebt om in die boot te mogen roeien en sturen. Op de stelling van de boot staat welke examens je nodig hebt voor die boot.

Er is een overzicht met de boten en de examens die je nodig hebt om daarin te mogen roeien en sturen, zie onderstaande tabel:

Ik wil een examen halen, in welke boot mag ik oefenen?
En roeit of fietst de instructeur/coach mee?

  Examen Examenboot/Oefenboot Instructie/Coaching
Scullen Sc 1 W2x+/C4x+ Dubbel Wherry / Dubbel C Vier met Vanuit dezelfde boot
Sc 2 C1x C Eén Vanaf de kant
Sc 2a 4x+ Dubbel Vier met Vanaf de kant
Sc 3 1x Skiff Scullen 3 Vanaf de kant
Sc 4 1x Skiff Scullen 4 Vanaf de kant
         
Boord B 1 C4+ C Vier met Vanuit dezelfde boot of vanaf de kant
B 2 C2+ C Twee met Vanuit dezelfde boot of vanaf de kant
B 3 4+ Vier met Vanaf de kant
B 4 2- Twee zonder Vanaf de kant
         
Sturen St 1 W2x Dubbel Wherry Vanuit dezelfde boot
St 2 C4+ of C4x+ C Vier met of Dubbel C Vier met Vanuit dezelfde boot of vanaf de kant
St 3 4+ of 4x+ Vier met of Dubbel Vier met Vanaf de kant
St 4 8+ of 8x+ Acht of Dubbel Acht Vanaf de kant

Oefenen voor je examen

Je kunt oefenen voor een examen in het boottype waarin je het examen aflegt, met een coach of instructeur die instructie geeft vanaf de kant of uit dezelfde boot. Bij scullen 1, sturen 1, boordroeien 1 en boordroeien 2 mag de instructeur op de stuurplek zitten. Bij sturen 2 mag de instructeur meeroeien. In het overzicht staat in welke boot je mag oefenen en hoe je instructie moet geven.

Eisen aan de instructeur: een instructeur die meeroeit met sturen 2 in een C4 moet scullen 1 hebben om te mogen roeien. Een instructeur die stuurt in een wherry moet sturen 1 hebben, en een instructeur die stuurt in een C4 moet sturen 2 hebben. Er zijn geen eisen aan een instructeur die vanaf de kant instructie geeft.

Viking heeft instructiedocumenten met alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op je examen: commando's, bootonderdelen en het vaarreglement. Op de pagina van de instructiecommissie staat meer informatie.

Inschrijven voor examens

Als jij en je instructeur of coach vinden dat je voldoet aan de exameneisen, kan je je inschrijven voor een examen. De examens worden afgenomen door examinatoren. De examens zijn elke de twee à drie weken, meestal op zaterdag of zondag om 12 uur, en 's zomers ook af en toe op een doordeweekse avond. Data van de roei- en stuurexamens staan in de kalender en op de app. Je kunt alleen examen doen als je je vooraf inschrijft via de kalender of de app. Je kiest een examen en vult in welke boot je wilt gebruiken. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Reserveer zelf je boot en regel een complete bemanning voor de boot.

Er is een maximum aantal stuur- en roei-examens per examenblok, meer inschrijvingen zijn niet mogelijk. Dit maximum staat op de inschrijfpagina. Let op: voor stuurexamens geldt een maximaal aantal kandidaten per boot én een maximaal aantal boten. Stuurexamens duren namelijk langer en een examinator kan maar met een boot tegelijk mee. Als er voor stuurexamens te veel boten of te veel kandidaten per boot zijn zijn ingeschreven, zijn er meestal niet genoeg examinatoren en vervallen de laatste inschrijvingen.

De examendagen zijn verdeeld in twee blokken zodat de kandidaten niet lang hoeven te wachten voor ze aan de beurt zijn.

Het is niet mogelijk om een roei- en een stuurexamen op dezelfde dag te doen, tenzij de examens in dezelfde boot worden afgenomen.

Voor het examen sturen 4 (sturen van een 8) maak je een aparte afspraak via de examencommissie, mail daarvoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Exameneisen en geldigheid examens

Alle exameneisen staan in het examenreglement. Als je een examen hebt gehaald verwerkt de examencommissie dat in de administratie. Je kunt zien wie welke examens heeft gehaald in de ledenlijst.

Je examen blijft geldig zolang je lid bent. Je examens blijven van kracht tot vijf jaar na beëindiging van je lidmaatschap van Viking. De enige examens die elke vijf jaar vervallen zijn scullen 4 en boordroeien 4.

Jeugdexamens worden omgezet in volwassenen-examens in het jaar waarin een lid 16 jaar wordt.

Regels bij Viking

Herhalingsexamens voor scullen 4 en boordroeien 4

Elke vijf jaar vervallen de examens voor scullen 4 en boordroeien 4. In het jaar dat je een leeftijd bereikt die een veelvoud is van vijf, heb je een jaar de tijd om het herhalingsexamen te doen. Daarna vervalt het examen.

Als je bijvoorbeeld geboren bent in een jaar dat eindigt op een 0 of een 5 (b.v. 1980 of 1985) en scullen 4 hebt gehaald, moet je in 2025 het herhalingsexamen opnieuw halen om het scullen-4-examen te houden. Indien je dit herhalingsexamen niet in 2025 doet, vervalt het examen op 31 december 2025. Vanaf 2026 mag je alleen in een scullen-4-boot roeien met een coach.

Als alternatief voor het herhalingsexamen voor scullen 4 en boordroeien 4 mag je de vaardigheidsproef doen in het jaar dat je een herhalingsexamen moet doen; daarmee bewijs je meteen je roeivaardigheid.

Examens nieuwe leden

Nieuwe onervaren leden doen na de introductiecursus op aparte examendagen de examens scullen 1 en sturen 1. Je kunt je niet inschrijven voor deze examens.
Nieuwe ervaren leden mogen examens overslaan. De commissie ledeninstroom en ploegvorming (clip) zorgt ervoor dat nieuwe ervaren leden de examens doen die passen bij hun ervaring, zodat ze snel kunnen roeien.

Roei- en stuurexamens

Roei- en stuurexamens

Overzicht van de examens zoals URV Viking deze kent en waarvoor exameneisen zijn opgesteld.

Meer info
Wedstrijdkalender

Examenkalender

Alle roei-evenementen kunnen gevonden worden in de kalender. In deze kalender zijn alle toertochten, marathons en (jeud)wedstrijden te vinden.

Meer info

Veelgestelde vragen

Gelden de examens van mijn oude roeivereniging als ik lid word van Viking?

Examens van andere roeiverenigingen worden niet door Viking overgenomen. Mensen die al eerder geroeid hebben, kunnen als ervaren roeier instromen en de instructiefase en examens overslaan.
De commissie Ledeninstroom en ploegvorming (clip) beslist aan de hand van je roeiervaring of je instroomt als onervaren roeier of als ervaren roeier.
Mocht je als ervaren roeier instromen, dan bepaalt de commissie Ledeninstroom en ploegvorming welke examens je kunt overslaan, en meldt je aan voor de examens die passen bij je ervaring.

Hoe lang is mijn examen geldig?

Eenmaal behaalde examens blijven geldig met uitzondering van scullen 4 en boordroeien 4. Beide examens moet je iedere vijf jaar opnieuw halen, in de kalenderjaren waarin je de leeftijd bereikt die deelbaar is door vijf. Haal je dus op je 38ste scullen 4, dan moet je na twee jaar nogmaals examen doen.
Examens van oud-leden blijven vijf jaar geldig.

Wanneer kan ik examen doen?

Om in een boot te mogen roeien of sturen, moet je het examen hebben afgelegd dat hoort bij die boot. De examens worden afgenomen door examinatoren. Data van de examens vind je in de agenda van Viking op deze website. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via Inschrijven examens door te kiezen voor een examen en opgeven in welke boot je examen wilt doen. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Je schrijft de boot zelf af en zorgt voor een complete bemanning.
Er is een maximum aantal kandidaten dat examen kan doen. Stuurexamens duren vaak langer, daarom is er een maximum aantal kandidaten per boot, en een maximum aantal boten.
Vol=Vol: kies dan een volgende examendag.

Voor nieuwe leden worden aparte examendagen gepland, die staan niet in het overzicht.


Examencommissie

Peter Jan Tuk - Voorzitter
Gisela van Blokland - Examencommissie
Wim Gorissen - Examencommissie

Examinatoren

Carolien Appeldoorn
Gisela van Blokland
Eelco Bongenaar
Dick Busscher
Wouter Dekker
Talitha van den Elst

Wim Gorissen
Anita Harteveld

Robert de Kat
Sonja Kruisinga
Pieter Kwantes
Niels Linnenbank
Thom Maas
Mira van der Mije
Noortje Naeff
Annemieke Rensink

Miranda Rovers
Marjolein Schepel
Marian Schuver
Peter-Jan Tuk
Janneke Voltman
Henk-Jan de Vries
Coco Wessel
Nadine van Wijk

Jeugdexamens

Carolien Goldhoorn
Peter Hingstman
Miranda Rovers
Suzan Ruijtenberg

Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..