Roeien

Examen

Verantwoord roeien: examen doen

Viking beschikt over een breed scala aan boten: van breed tot heel smal, voor 1 tot 8 roeiers, met stuur en ongestuurd. Om in een boot te mogen roeien of sturen zonder instructeur moet je eerst een examen afleggen. Dit heeft verschillende redenen: jouw eigen veiligheid, die van medegebruikers van het Merwedekanaal en het behoud van ons kostbare roeimateriaal. Als je roeit of stuurt in een boot zonder dat je het vereiste examen hebt gehaald en een ongeluk veroorzaakt of schade vaart, bederf je het roeiplezier van de andere leden en ben je niet verzekerd. Degene die de boot afschrijft (de taghouder) moet erop toezien dat de stuur en alle roeiers in de boot over de juiste examens beschikken. Uiteraard is dat de verantwoordelijkheid van de hele ploeg.

Welke examens voor welke boot

Welk examen je nodig hebt voor welke boot staat in het overzicht voor boten reserveren op de site en in de app, bij het scherm in de loods en op de stelling waar de boot ligt.

Oefenen voor je examen

Je kunt oefenen voor een examen in het boottype waarin je het examen moet afleggen met een coach of instructeur langs de kant. Instructie voor scullen 1, sturen 1 en boordroeien 1 kan door een instructeur vanaf de stuurplek worden gegeven.

Viking heeft instructiedocumenten met alle informatie die je nodig hebt om je op de examens voor te bereiden: commando's, bootonderdelen en het vaarreglement.

Exameneisen en geldigheid examens

Alle exameneisen kan je vinden in het examenreglement. Als je een examen hebt gehaald verwerkt de examencommissie dat in de Vikingadministratie. Eenmaal behaalde examens blijven van kracht tot vijf jaar na beëindiging van je lidmaatschap van Viking. De enige examens die elke vijf jaar vervallen zijn scullen 4 en boordroeien 4.

Herhalingsexamens voor scullen 4 en boordroeien 4

Elke vijf jaar vervallen de examens voor scullen 4 en boordroeien 4.

In het jaar dat je een leeftijd bereikt die een veelvoud is van vijf, heb je een jaar de tijd om het herhalingsexamen te doen. Daarna vervalt het examen.

Als je bijvoorbeeld geboren bent in een jaar dat eindigt op een 0 of een 5 (b.v. 1980 of 1985) en scullen 4 hebt gehaald, moet je in 2025 het herhalingsexamen afleggen om het scullen-4-examen te houden. Indien je dit herhalingsexamen niet in 2025 doet, vervalt het examen aan het eind van 2025. Vanaf 2026 mag je geen gebruik meer maken van scullen-4-boten zonder coach.

Als alternatief voor het herhalingsexamen voor scullen 4 en boordroeien 4 mag je de vaardigheidsproef in het betreffende boottype afleggen in het jaar dat je een herhalingsexamen moet doen; daarmee bewijs je meteen je roeivaardigheid.

Wanneer kun je examen doen: examendata

Als je instructeur of coach vindt dat je voldoet aan de exameneisen, kan je je inschrijven voor een examen. De examens worden afgenomen door examinatoren. Dit gebeurt om de twee à drie weken om 12 uur op zaterdag of zondag en 's zomers ook af en toe op een doordeweekse avond. Data van geplande roei- en stuurexamens vind je in de kalender van Viking op deze website en op de app.

Vooraf inschrijven is verplicht en kan via de app en via de website (log in via Mijn Viking en kies voor Agenda) door aan te geven welk examen je wilt afleggen en in welke boot. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Er is een maximum aantal stuur- en roei-examens per examenblok. Dit maximum staat op de inschrijfpagina (let op: voor stuurexamens geldt per blok een maximaal aantal kandidaten én per boot én een maximaal aantal boten). Als het maximum is bereikt, kan je uitwijken naar een volgende datum. Het is niet mogelijk om een stuur- en roei-examen op dezelfde dag te doen, tenzij dit in dezelfde boot kan worden gecombineerd. Reserveer zelf je boot en regel een complete bemanning voor de boot.

Nieuwe onervaren leden doen na de introductiecursus op aparte examendagen hun examens scullen 1 en sturen 1. De commissie ledeninstroom en ploegvorming (clip) meldt nieuwe ervaren leden aan voor hun eerste examens.

Voor het sturen 4 examen (sturen van een 8) moet je een afspraak maken via de examencommissie, mail daarvoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Naleving: hou je aan de afspraken

In het belang van alle roeiers controleert de examencommissie steekproefsgewijs of op indicatie op de juiste bevoegdheden. De examinator vraagt dan aan degene die de boot heeft afgeschreven wie roeit en wie stuurt, en controleert of iedereen de juiste examens heeft.

Roei- en stuurexamens

Roei- en stuurexamens

Overzicht van de examens zoals URV Viking deze kent en waarvoor exameneisen zijn opgesteld.

Meer info
Wedstrijdkalender

Examenkalender

Alle roei-evenementen kunnen gevonden worden in de kalender. In deze kalender zijn alle toertochten, marathons en (jeud)wedstrijden te vinden.

Meer info

Veelgestelde vragen

Gelden de examens van mijn oude roeivereniging als ik Vikinglid word?

Examens van andere roeiverenigingen worden niet door Viking overgenomen. Mensen die al eerder geroeid hebben, kunnen als ervaren lid instromen. Dat gaat in twee stappen:
  1. De Examencommissie beslist eerst aan de hand van je roeiervaring of je op de onervaren- of ervarenwachtlijst wordt geplaatst.
  2. Mocht je als ervaren roeier kunnen instromen, dan doe je bij Viking examen om te laten zien op welk niveau je roeit. De examinator beslist op de examendag welke examens je hebt gehaald.

Hoe lang is mijn behaalde examen geldig?

Eenmaal behaalde examens blijven steeds geldig met uitzondering van Scullen 4 en Boordroeien 4. Beide examens moet je iedere vijf jaar opnieuw halen, dat wil zeggen in de kalenderjaren waarin je de leeftijd bereikt die deelbaar is door vijf. haal je dus op je 38ste je Scullen 4, dan moet je na twee jaar nogmaals examen doen. Examens van oud-leden blijven vijf jaar geldig.

Wanneer kan ik examen doen?

Om in een bepaald type boot te mogen roeien, moet je het bijbehorende examen hebben afgelegd. Deze examens worden afgenomen door de Examencommissie. Data van geplande roeiexamens vind je in de agenda van Viking op deze website. Van tevoren inschrijven is verplicht en kan alleen via Inschrijven examens door aan te geven welk soort examen en in welke boot je die gaat doen. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Vol=Vol: kies dan een volgende examendag. Voor nieuwe (ervaren) leden worden aparte examendata ingepland, waarvan zij ook apart bericht krijgen.


Examencommissie

Peter Jan Tuk - Voorzitter
Gisela van Blokland - Examencommissie
Wim Gorissen - Examencommissie

Examinatoren

Carolien Appeldoorn
Gisela van Blokland
Eelco Bongenaar
Dick Busscher
Talitha van den Elst
Wim Gorissen
Anita Harteveld

Robert de Kat
Pieter Kwantes
Niels Linnenbank
Thom Maas
Mira van der Mije
Annemieke Rensink
Miranda Rovers

Marjolein Schepel
Marian Schuver
Peter-Jan Tuk
Marja Veltman
Janneke Voltman
Henk-Jan de Vries
Coco Wessel

Nadine van Wijk

Jeugdexamens

Peter Hingstman
Carolien Goldhoorn
Miranda Rovers

Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..