Roeien

Examen

Verantwoord roeien: examen doen

Viking beschikt over een breed scala aan boten: van breed tot heel smal; en voor 1 tot 8 roeiers. Om onbegeleid in de diverse typen boten te mogen roeien, moet ieder lid eerst voor de betreffende boten een examen afleggen. Dit heeft verschillende redenen: jouw eigen veiligheid, die van medegebruikers van het Merwedekanaal en het behoud van ons kostbare roeimateriaal. Als je onbevoegd roeit of stuurt in een bepaalde boot en een ongeluk veroorzaakt of schade vaart, bederf je ook het roeiplezier van de andere leden en ben je niet verzekerd. Degene die de boot afschrijft (de taghouder) moet er op toezien dat de stuur en alle roeiers in de boot over de juiste examens beschikken. Uiteraard is dat ook een verantwoordelijkheid van de hele ploeg.

Welke examens nodig voor welke boot

Welke examens je nodig hebt voor welke boot staat in het overzicht als je een boot gaat reserveren (Viking modules; onderdeel Boten Reserveren), in de loods of op de stelling waar de boot ligt. Je kunt oefenen voor een examen in het boottype waarin je het examen moet afleggen met een coach langs de kant. Instructie voor scullen 1, sturen 1 en boordroeien 1 kan vanuit de boot gegeven worden.

Viking heeft instructiedocumenten met alle informatie die je nodig hebt om je op de examens voor te bereiden: commando's, bootonderdelen en het vaarreglement.

Exameneisen en geldigheid

Alle exameneisen kan je vinden onder roei- en stuur examens voor een compleet online overzicht. Als je een examen hebt gehaald wordt dat in de Vikingadministratie verwerkt. Eenmaal behaalde examens blijven van kracht zolang je lid van Viking bent of minder dan vijf jaar geleden lid was. De enige examens die niet van kracht blijven zijn scullen 4 en boordroeien 4. Deze examens moet je minimaal iedere vijf jaar opnieuw halen. Uitleg hierover is iets verder op deze pagina opgenomen.

Wanneer kun je examen doen: examendata

Als je instructeur of coach vindt dat je voldoet aan de exameneisen waarvoor je aan het oefenen bent, kan je je inschrijven voor dat examen. De examens worden afgenomen door de leden van de examencommissie. Dit gebeurt om de twee à drie weken om 12 uur op zaterdag of zondag en 's zomers ook af en toe op woensdagavond. Data van geplande roei- en stuurexamens vind je in de kalender van Viking op deze website.

Van tevoren inschrijven is verplicht en kan alleen via de website (Inschrijven examen) door aan te geven welk soort examen en in welke boot je die gaat doen. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Er is plaats voor maximaal 6 stuur- en 12 roei-examens per examendag. Als dit maximum bereikt is, moet je uitwijken naar een volgende datum. Het is niet mogelijk om een stuur- en roei-examen op dezelfde dag te doen. Zorg zelf voor het reserveren van de boot en je gehele bemanning.

Tijdelijke COVID-19 aanpassing voor het inschrijven
Op een examendag zijn er op de Vikingwebsite vier blokken van een halfuur, waarin je je kan inschrijven. Per halfuur kunnen er maximaal drie roei- of twee stuur- kandidaten inschrijven.
Op deze manier wordt er rekening gehouden met de coronatijdslots van maximaal drie boten per kwartier.
Als er meerdere personen tegelijk in dezelfde boot Sc2a of B3 willen doen, hoeft er slechts één in te schrijven via de website en moeten de anderen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Als je examen wilt doen moet je nu je uiterlijk 11 dagen van te voren inschrijven. Bij het inschrijven is het belangrijk dat je ook de naam van je boot noemt, want de examencommissie zorgt dan dat deze op het examenmoment voor je gereserveerd is, in combinatie met het tijdslot. Noem je de naam van de boot niet, dan kan je dus ook geen examen doen.
Zorg dat je vóór de sluitingsdatum van de inschrijving (11 dagen voor het examen) nog een boot reserveert om te oefenen (m.n. voor skiffen). Als de examencommissie een boot voor het examen voor je heeft vastgelegd, kun je zelf namelijk geen extra bootreservering meer doen tot na het examen.

Nieuwe onervaren leden doen na de introductiecursus op aparte examendagen hun examens Sc1 en St1. Nieuwe ervaren leden worden door het bestuur aangemeld voor hun introductie-examens. Voor het sturen 4 examen (sturen van een 8) moet een aparte afspraak via de examencommissie gemaakt worden.

Herhalingsexamens voor Sc4 en Br4

Om de vijf jaar leg je een herhalingsexamen voor Sc4 en/of Br4 af. In het jaar dat je een leeftijd bereikt die een veelvoud van vijf is, moet je het herhalingsexamen doen. De leden, die geboren zijn in een jaar dat eindigt op een 0 of een 5 (b.v. 1980 of 1985) en in het bezit zijn van Sc4 en/ of Br4, zullen bijvoorbeeld in 2015 weer het herhalingsexamen af moeten leggen om het examen voor die categorie te behouden. Indien dit herhalingsexamen niet in 2015 wordt gedaan, vervalt het examen aan het eind van 2015 en mag vanaf 2016 geen gebruik meer worden gemaakt van deze categorie boten.

Als alternatief voor het herhalingsexamen Sc4/B4 mag je in het betreffende jaar ook de vaardigheidsproef in het betreffende boottype afleggen; daarmee bewijs je dan meteen ook je roeivaardigheid.

Naleving: hou je aan de afspraken

In het belang van alle roeiers blijft de examencommissie steekproefsgewijs op of indicatie controle op de juiste bevoegdheden uitvoeren. In die situaties kan aan de tag-houder gevraagd worden met wie er geroeid is of gaat worden.

Roei- en stuurexamens

Roei- en stuurexamens

Overzicht van de examens zoals URV Viking deze kent en waarvoor exameneisen zijn opgesteld.

Meer info
Wedstrijdkalender

Examenkalender

Alle roei-evenementen kunnen gevonden worden in de kalender. In deze kalender zijn alle toertochten, marathons en (jeud)wedstrijden te vinden.

Meer info

Veelgestelde vragen

Gelden de examens van mijn oude roeivereniging als ik Vikinglid word?

Examens van andere roeiverenigingen worden niet door Viking overgenomen. Mensen die al eerder geroeid hebben, kunnen als ervaren lid instromen. Dat gaat in twee stappen:
  1. De Examencommissie beslist eerst aan de hand van je roeiervaring of je op de onervaren- of ervarenwachtlijst wordt geplaatst.
  2. Mocht je als ervaren roeier kunnen instromen, dan doe je bij Viking examen om te laten zien op welk niveau je roeit. De examinator beslist op de examendag welke examens je hebt gehaald.

Hoe lang is mijn behaalde examen geldig?

Eenmaal behaalde examens blijven steeds geldig met uitzondering van Scullen 4 en Boordroeien 4. Beide examens moet je iedere vijf jaar opnieuw halen, dat wil zeggen in de kalenderjaren waarin je de leeftijd bereikt die deelbaar is door vijf. haal je dus op je 38ste je Scullen 4, dan moet je na twee jaar nogmaals examen doen. Examens van oud-leden blijven vijf jaar geldig.

Wanneer kan ik examen doen?

Om in een bepaald type boot te mogen roeien, moet je het bijbehorende examen hebben afgelegd. Deze examens worden afgenomen door de Examencommissie. Data van geplande roeiexamens vind je in de agenda van Viking op deze website. Van tevoren inschrijven is verplicht en kan alleen via Inschrijven examens door aan te geven welk soort examen en in welke boot je die gaat doen. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Vol=Vol: kies dan een volgende examendag. Voor nieuwe (ervaren) leden worden aparte examendata ingepland, waarvan zij ook apart bericht krijgen.


Examencommissie

Peter Jan Tuk - Voorzitter
Gisela van Blokland - Examencommissie
Wim Gorissen - Examencommissie

Examinatoren

Carolien Appeldoorn
Gisela van Blokland
Dick Busscher
Stevin Jan van Duijn
Talitha van den Elst
Wim Gorissen
Anita Harteveld 

Pieter Kwantes
Niels Linnenbank
Thom Maas
Mira van der Mije
Miranda Rovers

Marjolein Schepel
Marian Schuver

Peter-Jan Tuk
Marja Veltman
Janneke Voltman
Henk-Jan de Vries
Coco Wessel

Jeugdexamens

Frannie van Essen
Peter Hingstman
Carolien Goldhoorn

Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..