Roeien

FAQ Examen

Veelgestelde vragen

Gelden de examens van mijn oude roeivereniging als ik Vikinglid word?

Examens van andere roeiverenigingen worden niet door Viking overgenomen. Mensen die al eerder geroeid hebben, kunnen als ervaren lid instromen. Dat gaat in twee stappen:
  1. De Examencommissie beslist eerst aan de hand van je roeiervaring of je op de onervaren- of ervarenwachtlijst wordt geplaatst.
  2. Mocht je als ervaren roeier kunnen instromen, dan doe je bij Viking examen om te laten zien op welk niveau je roeit. De examinator beslist op de examendag welke examens je hebt gehaald.

Hoe lang is mijn behaalde examen geldig?

Eenmaal behaalde examens blijven steeds geldig met uitzondering van Scullen 4 en Boordroeien 4. Beide examens moet je iedere vijf jaar opnieuw halen, dat wil zeggen in de kalenderjaren waarin je de leeftijd bereikt die deelbaar is door vijf. haal je dus op je 38ste je Scullen 4, dan moet je na twee jaar nogmaals examen doen. Examens van oud-leden blijven vijf jaar geldig.

Wanneer kan ik examen doen?

Om in een bepaald type boot te mogen roeien, moet je het bijbehorende examen hebben afgelegd. Deze examens worden afgenomen door de Examencommissie. Data van geplande roeiexamens vind je in de agenda van Viking op deze website. Van tevoren inschrijven is verplicht en kan alleen via Inschrijven examens door aan te geven welk soort examen en in welke boot je die gaat doen. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Vol=Vol: kies dan een volgende examendag. Voor nieuwe (ervaren) leden worden aparte examendata ingepland, waarvan zij ook apart bericht krijgen.