Roeien

Instructie

De instructiecommissie organiseert instructie voor volwassen ervaren en onervaren roeiers, ter voorbereiding op de roei- en stuurexamens. Door middel van oefeningen, zowel op het water, op de ergometer of in de binnenbak, leren de cursisten steeds beter roeien. Dit proces geldt zowel voor de individuele roeier als voor het samen roeien in een boot met meerdere mensen. Belangrijk is het plezier hebben in het roeien, wat we willen bereiken door positief te coachen. Naast het leren roeien, kun je ook in instructiecursussen leren hoe je effectief instructie geeft.

Wil je instructie geven of een keer meekijken of instrueren je ligt? Kijk onderaan deze pagina of neem direct contact op met de instructiecommissie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursussen

De instructiecommissie organiseert de volgende curssussen:

  • Instructie Sturen 1 en Scullen 1 (voor nieuwe onervaren leden, klik hier)
  • Instructie Sturen 2 en Boorden 1
  • Instructie voor C-skiff en gladde skiff

Instructieworkshop

Regelmatig wordt voor de leden een instructieworkshop georganiseerd, waarin aan instructeurs en overige belangstellende tips en tricks gegeven worden over het begeleiden en instrueren van roeiers. Een onderwerp kan bijvoorbeeld zijn: "Coachen uit de Stuurstoel". We gaan we in op wat je wel en niet kunt zien en doen om je ploegje beter te leren roeien. We gaan dieper in op het analyseren van fouten en de bijbehorende oefeningen. Houd de website in de gaten voor de eerstvolgende workshop.

Instructieinstuif

Wil je een keer een coach mee langs de kant, schrijf je dan in bij de agenda als je ingelogd bent bij de Viking modules. Tijdens deze instuif zet een coach weer eens de puntjes op de i. Per instructie-uur kunnen 2 boten gecoacht worden. Je schrijft in per boot, dus slechts één persoon uit de ploeg hoeft zich op te geven. In verband met de geringe capaciteit kan een ploeg zich niet vaker dan 2x per half jaar inschrijven.

Handleidingen

Linksonder staan de documenten van de Instructie commissie. Hier staat alle informatie die je nodig hebt om examen te kunnen doen: commando's, bootonderdelen en vaarregelement, en instructiehandleidingen. Bovendien zijn alle exameneisen van Viking voor iedereen beschikbaar.

Verder hebben we nog diverse handleidingen beschikbaar:

Informatie voor instructeurs

Bij Viking wordt de roei- en stuurinstructie voor de (nieuwe) leden, door de Vikingleden verzorgd. De instructiecommissie is dus altijd op zoek naar Vikingers die hun kennis en ervaring in sturen, scullen en boorden willen overbrengen.

Wanneer mag je instructie geven?

In principe mag je instructie geven op een bepaald niveau, als je zelf het desbetreffende examen gehaald hebt. Bijvoorbeeld: als je zelf scullen 2 en sturen 1 hebt, dan mag je instructie scullen 1 en 2 en sturen 1 geven. Lees als instructeur altijd goed de exameneisen door en bekijk de desbetreffende handleiding(en).

Waar bevindt zich de instructeur tijdens de instructie?

De instructeur geeft les vanaf de kant of vanuit de boot, dit is afhankelijk van het boottype waarin instructie gegeven wordt, zie tabel hieronder.

Stuur: instructeur zit als stuur in de boot.
Kant: de instructeur geeft les vanaf de kant.
Boot: de instructeur roeit (op boeg) mee (of zit naast de stuur in de wherrie bij sturen 1).
Scullen 2a: de instructeur geeft les vanaf de kant of roeit mee in de boot.

Lesgeven vanaf de kant of vanuit de boot
Niveau: 1 2 3 4
Sturen Boot Boot/kant Boot/kant Kant
Scullen Stuur Kant Kant Kant
Boorden Boot/stuur/kant Stuur/kant Boot/stuur/kant Kant

Verenigingswerk en instructie

Als instructeur begeleidt je de roeier(s) naar een bepaald examen. Wil je instructie geven in aan de nieuwe instroom, sturen 2 of boorden 1? Stuur dan een mail naar de instructiecommissie en geef je op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De uren voor het verenigingwerk worden automatisch doorgegeven. Ga je roeiers begeleiden voor scullen 2-4, boorden 2-4 of sturen 3-4? Geef dit dan door aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mail wanneer je instructie geeft, aan wie en welk examen er wordt voorbereid. Mail de instructiecommissie als het examen behaald is, dan worden de uren voor het verenigingswerk doorgegeven aan de commissie verenigingswerk.

Instructiecommissie

Pieter Kwantes - Voorzitter
Esther Northausen
Vivian van der Kuil
Natalie Cappaert
Anna Baas
Robert Stok
Edwin Foppen
Fred Tap


Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..