Aan een tocht neemt nog geen Vikingploeg deel. Wat nu?
Mocht je willen deelnemen aan één van de tochten, waarvoor nog geen Viking deelname is, dan moet iemand van je ploeg zich aanmelden als coördinator bij de Marathoncommissie en deze rol namens Viking op zich nemen.
Hoe bereid ik me het beste voor op een marathon?
Een goede roeitechniek (liefst scullen-2 of meer), stuurmanskunst (minstens sturen-2) en conditie zijn natuurlijk onontbeerlijk om het voor jezelf en je team leuk te houden. Dat kan je vooraf opbouwen, liefst natuurlijk met iemand die dat ook wil, en waarmee je goed roei-duo/-trio etc kan worden.
Wat kan ik tijdens een marathon het best aan?
Het weer kan heel verschillend zijn, dus moet je kleding aan te passen zijn:
Een regenpak (ademend) voor zware regenbuien (eventueel met zuidwester of cap-met-klep), verder "laagjes", die je aan en uit kan trekken, afhankelijk van de temperatuur. Iets warms (warme jas) voor de stuur (1 is dan natuurlijk genoeg) bij kouder weer niet vergeten! Zorg dat de eerste laag op je huid ademend is, géén katoen: dat wordt bezweet/nat en dan koelt het–zeker op het eind van de dag- veel te veel af ("cotton kills!"). Zorg voor een waterdichte zak, waar je ongebruikte kleding (en eventueel wat eten/drinken) in kan. Tijdens de tocht is er soms kans dat water de boot inkomt (golfslag, backsplash van je mederoeiers).
Wat doe ik met eten en drinken?
Omdat het een lange inspanning wordt kan je de dag daarvoor al een energievoorraad in je lijf (spieren en lever) aanleggen door veel pasta / koolhydraten te eten. Begin de dag zelf met een stevig ontbijt (waarin behalve koolhydraten ook eiwitten; niet extra veel vet): dit geeft je een goede basis de eerste paar uur. Even goed naar het toilet zal je een prettiger gevoel geven (èn jullie gewicht vermindert). Meestal ben je wel even onderweg naar de start: eet en drink dan nog wat licht verteerbare dingen (bv banaan, koek, crackers/sultana's). Zorg dat je in de boot meer van dat licht-verteerbare bij je hebt (krentenbollen, bananen, energierepen). Eet daar steeds (bv als je stuurt) iets van, ook al heb je geen honger. Dan is het nl al "te laat": je kan je misselijk/duizelig gaan voelen en/of hoodpijn krijgen: de zg "klap van de man (!) met de hamer". Het komt omdat je door je inspanning al je bloedsuiker (=glucose) verbruikt hebt, waardoor je hersenen te weinig gaan krijgen, met genoemde gevolgen. Je bloedsuiker snel aanvullen (met bv dextrose) is dan de oplossing. Zeker als je nog weinig ervaring hebt: dextrose meenemen. Voorkom de klap met de hamer dus door steeds een beetje te eten. Drink ook regelmatig (niet té veel!) water. Dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van je inspanning en de temperatuur! Ga na zo'n 2-3 uur over op energiedrank, waarin ook mineralen zitten. Eet dan ook iets hartigers (niet vet), zoals een broodje met je favoriete hartige beleg, eventueel wat fris (géén zuur!) fruit.
Mogen jeugdploegen zich ook aanmelden voor de Hart van Holland?
Ja, jeugdploegen (vanaf 16 jaar tot 18 jaar) roeien in 1 veld met jongens, meisjes en mixed ploegen. In dit veld kan uitsluitend met C-4en in estafette vorm gestart worden.
Let daarbij op het volgende:
- Het is uitdrukkelijk aan de inschrijvende vereniging om te beoordelen of een jeugdploeg in staat is de tocht op een goede manier uit te roeien en te verifiëren of ouders toestemming geven voor deelname van hun kind(eren).
- Voor iedere jeugdploeg inschrijving zullen we bestuur/wedstrijdcommissaris vooraf vragen dit te bevestigen. Zonder deze bevestiging kan GEEN toegang verleend worden tot de wedstrijd.
Hoe schrijf ik me in voor een marathontocht?
Inschrijving voor de marathontochten gaat per ploeg of individueel. Aan het begin van het jaar wordt een marathon inventarisatie meeting georganiseerd. De Marathoncommissie maakt dan een inventarisatie van ploegcaptains en coördinatoren. Maar ook gedurende het jaar kun je je nog opgeven. Soms heeft een captain nog geen volledige ploeg: informeer bij hen of meedoen een optie is.
Ik heb nog geen complete ploeg? Wat nu?
Als je geen complete ploeg hebt kun je je bij de coördinator melden. Die kan proberen incomplete ploegen samen te voegen tot een complete ploeg. Ook kun je je op de reservelijst laten plaatsen, een eventuele uitvaller kan je dan benaderen om in te vallen.
Is er een overzicht van de captains en coördinatoren per tocht?
Elke tocht heeft een coördinator, die de spil is tussen de organisatie van deze marathon en de ploegcaptains van Viking. Deze worden bekend op de informatiemeeting aan het begin van het roei-jaar. Je vindt dit in het Excel-bestand met veel informatie over de marathons bij de "Downloads" in het Commissie-menu hiernaast.
Kan iedereen marathonroeien?
In principe wel. Als je gezond bent, een redelijke conditie hebt en een betere roeitechniek, kan je best 6 tot 8 uur roeien. Als examen wordt je geacht minstens sturen-2 en scullen-1 (sterk advies: scullen-2) te hebben.
Doe het niet als je volkomen uitgeput bent na een tochtje naar Rhijnauwen (heen en terug: 17 km). Ieder die gezond is kan -met een goede voorbereiding qua techniek en conditie- marathonroeien. Zorg er voor, dat eventuele bijzondere medische gegevens bekend zijn bij je captain en coördinator. Deze is nl –met jou!- verantwoordelijk voor de veiligheid. Je hebt dus een informatieplicht!
Wat houdt een estafettetocht precies in?
Een aantal tochten kan in estafette worden geroeid, dat wil zeggen dat een ploeg de tocht kan opdelen in etappes die afwisselend door verschillende deelploegen worden geroeid.
Wat is het verschil tussen een toertocht en een marathontocht?
Toertocht
Een toertocht is ongeveer 30 km, terwijl een marathon minstens 50 km is. Een toertocht is daarom ook relaxter, begint meestal halverwege de ochtend, er wordt makkelijker even gestopt, en te laat terug is eigenlijk nooit een punt.
Marathon
Een marathon begint veel vroeger, vergt meer uithoudingsvermogen, is wat meer een uitdaging voor je lijf en hoofd. Je kan hem vaak als prestatie tocht doen (bij lange marathons ook in estafette vorm), of als wedstrijd.
Organisatie
De organiserende vereniging zet deze tocht uit en zorgt voor veiligheid (begeleiding op groter water, sluizen, info over b.v. lage bruggen, eventuele noodzaak van zwemvesten enz). Je moet dan ook altijd vóór een bepaalde tijd terug zijn. Dat betekent dat er meestal behoorlijk doorgeroeid moet worden. Met je team moet je weten of je dat kan, en ook of je eventueel ook wil gaan voor een goede / snelle tijd. Je moet dit overleggen met de coördinator (van Viking) voor de betreffende marathon. Afhankelijk van de marathon wordt er geroeid in div soorten gestuurde C-boten of wherries. Dit bepaalt natuurlijk sterk hoe lang je roeit of stuurt. In een wherry is dat 50% (gemiddelde snelheid ongeveer 7 km/h), in een C4+ roei je meer (80%), maar je bent er wel eerder (gemiddelde snelheid ongeveer 9 km/h).
Wat zijn de taken van een Ploegcaptain?
- Onderhouden contacten met coördinator en eventueel Marathoncommissie.
- Formeren van een ploeg. Dit is een maand van tevoren bindend.
- Zorgen voor aanwezigheid van eigen ploeg bij klaarmaken en opruimen van boten (minimaal 2 personen per boot).
- Zorgen voor complete inventaris van de boot:
- naast riemen ook een EHBO-set (met warmtedeken)
- hoosblik
- peddel
- pikhaak
- landvast
- grondpen en -indien aangegeven door de coördinator- afplakspullen.
De captain is verantwoordelijk voor de vaardigheden en veiligheid van ploeg en materiaal.
- Vaardigheids- en Veiligheidseisen:
Deelnemende roeiers zullen een redelijke conditie moeten hebben, en minstens sc-1 en st-2 moeten hebben. Organiserende verenigingen stellen soms een reddingsvest en ervaring met roeien op stromend water verplicht. Daarnaast zal per boot ervaring met marathonroeien aanwezig moeten zijn, bv voor navigatie, briefings over bijzonderheden als sluizen, bruggen ed.
- Conditie: Zeker als meer marathons worden geroeid, raadt de Marathoncommissie aan vooraf een sportkeuring te doen, bv bij het Sport Medisch Adviescentrum of HJZ Sport. KNRB richtlijnen voor sportkeuring vindt je op de KNRB site. Overleg hierover met de Marathoncommissie.
Wat zijn de taken van een coördinator?
- Informatie aanleveren bij verantwoordelijke commissielid zodat deze de ploegen (niet alleen de eigen ploeg dus) in kan schrijven via de KNRB. Liefst zo vroeg mogelijk!
- Checken van vaardigheids- en veiligheidseisen –zoals gesteld door de organiserende vereniging en Viking- bij de deelnemende ploegen.
- Lenen van boten bij de organiserende of andere vereniging (zeer tijdig bellen!!), óf overleggen en reserveren Viking-boten en botenwagens met Materiaal-commissie. Z.s.m. doorgeven aan materiaalcie als boten geleend kunnen worden (reserveringen van Vikingboten in dat geval annuleren!).
- Verdelen van de beschikbare boten over de ploegen.
- Regelen van een auto met trekhaak en chauffeur voor de botenwagen.
- Een maand voor de tocht bij ploegcaptains de definitieve ploegsamenstelling vaststellen.
- Afstemmen van tijden van op- en afriggeren (steeds 2 man per ploeg laten komen) en vertrek, wel of niet boot afplakken, met of zonder avondmaaltijd etc.
- Zorgen voor de materialen voor het botentransport, zoals spanbanden. Doorgeven van definitieve deelnemerslijst (achteraf) aan de Marathoncommissie ten behoeve van het marathonklassement