Roeien

Materiaal

Materiaal

Wat doet de materiaalcommissie?

Wij houden de Vikingvloot in optimale conditie zodat alle Vikingleden in uitstekend materiaal kunnen roeien. Daarvoor schaffen wij nieuwe boten aan, repareren en onderhouden de boten, en besteden de reparatie van boten uit. Natuurlijk is hiervoor niet alleen de inzet van de commissie nodig, maar ook die van alle leden van Viking! Van alle roeiers wordt verwacht dat zij verantwoord en zorgvuldig met hun boten omgaan, zodat schades en kosten beperkt blijven. En natuurlijk ben je welkom op dinsdagavond om 20.00 uur om mee te helpen klussen.

Materiaalavonden

Iedere dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur is de materiaalcommissie in de loods aan het werk. De gemelde mankementen worden gerepareerd. Kleine schades kunnen vaak ook ter plekke worden gerepareerd. Daarnaast wordt er continu gewerkt aan het standaard onderhoud van de boten en alle riemen. Verder verzorgt de materiaalcommissie de ergometers, de botenwagen, het beheer van de borgartikelen (tempometers, intercoms en coxboxen), onderhoud van de binnenbak en inrichting van de werkplaats en loods.

Materiaaldagen

Twee keer per jaar organiseert de materiaalcommissie de materiaaldagen op een woensdagochtend en een zaterdag. Zoveel mogelijk boten krijgen een grondige beurt door de roeiers, de loods wordt opgeruimd en kleine mankementen worden gerepareerd. De inzet van alle Vikingleden is hard nodig om de Vikingvloot in goede conditie te houden, dus ook jouw inzet is nodig! Verder is het gewoon gezellig en goed voor de contacten.

Mankementen en schades

Controleer altijd voordat je gaat roeien of je boot in orde is! Mankementen (slijtage aan het materiaal door het normale gebruik) die je constateert, meld je via het reserveringssysteem (klik hier voor een handleiding) of mail je aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Iedere dinsdagavond is de materiaalcommissie op de loods. Zij neemt onder andere de lijst van gemelde mankementen door. Kleine klusjes worden nog diezelfde avond gedaan en bij grotere mankementen bekijkt de commissie of de boot wel of niet in de vaart kan blijven.

Schades (door aanvaring met vast of varend object, op het water of op het land) die ontstaan, moeten via het schadeformulier gemeld worden. Het schadeformulier moet binnen 2 dagen worden gemaild aan de materiaalcommissaris. Indien nodig wordt contact opgenomen met de veroorzaker of betrokkene over de toedracht van de schade. Daarna wordt bekeken of Viking de boot zelf kan repareren of dat de reparatie moet worden uitbesteed. De materiaalcommissaris zorgt via de penningmeester voor eventuele schadeafhandeling via onze verzekering of aansprakelijkheidsstelling. Bij verwijtbaar handelen door de bemanning krijgt het bestuur het advies maatregelen te nemen tegen de veroorzaker. Dit bestaat meestal uit het geheel of gedeeltelijk vergoeden van de schade.

Materiaalcommissie

De materiaalcommissie bestaat uit een groep actieve klussers en de materiaalcommissaris, die iedere dinsdagavond de handen uit de mouwen steken. De huidige samenstelling van de commissie staat hier.

Botenplan

Jaarlijks maakt de materiaalcommissaris ook een jaarplan en begroting voor het komend jaar, het zogenaamde Botenplan. Bij het opstellen van het plan worden de volgende punten meegenomen:

  • het door de AV goedgekeurde Botenplan van het lopend jaar
  • de recente schouw van de vloot door de materiaalcommissie
  • de overeengekomen budgetruimte
  • de relevante wensen van de overige commissies en leden
  • Het eerste concept Botenplan wordt voorgelegd in de najaarsvergadering van de commissies. De suggesties en opmerkingen uit die vergadering worden vervolgens zoveel als mogelijk verwerkt, waarna het Botenplan ter goedkeuring aan het bestuur wordt gezonden. In de bestuursvergadering rond de jaarwisseling wordt het Botenplan definitief gemaakt. Het plan wordt vervolgens voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering. In die AV legt de materiaalcommissaris ook verantwoording af voor het Botenplan van het voorgaande jaar.