Roeien

FAQ Materiaal

Veelgestelde vragen

Ben ik verzekerd als ik met mijn eigen auto de botenwagen rijdt?

De no-claim van de auto is niet verzekerd, maar de botenwagen wel. Chauffeurs van de botenwagen hebben de volgende opties:
Je kunt bij je eigen verzekering het eigen risico afkopen. Dit schijnt niet zo ingewikkeld te regelen te zijn. Voor de tocht een auto huren en schade afkopen. Je boot laten vervoeren door een professioneel botentransportbedrijf. Dit geldt vooral voor wedstrijdboten. Afspreken eventuele schade met je eigen ploeg (en de andere ploegen wiens boten je vervoert) te delen.

Hoe meld ik bootschade?

Meld het z.s.m. aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe reserveer ik een boot?

Als je een boot wilt reserveren, schrijf je dat op de juiste plek in het afschrijfboek (ringband). Het boek ligt in de loods. Je mag een boot niet meer dan 8 dagen van tevoren reserveren (dus op zondagochtend voor zondagochtend de week erna). Schrijf de gewenste start- en eindtijd, de bootnaam en je voor- en achternaam in het schrift. Een boot mag maximaal voor anderhalf uur worden gereserveerd. Wil je een boot langer gebruiken (bijvoorbeeld voor een rondje stad of tochtje naar Rhijnauwen), vraag dan ruim van tevoren de Materiaalcommissie om toestemming.

Op de dag dat je roeit, bekijk je of je boot in de vaart is. Vlak voordat je gaat roeien in de door jou gereserveerde boot, schrijf je deze in het schrift. Je noteert de start- en eindtijd, de bootnaam en de voor- en achternaam van alle roeiers. Had je geen boot gereserveerd en ga je toch roeien, dan is het alleen nodig om de boot in het schrift te noteren.

Kun je onverhoopt niet roeien of wissel je van boot, streep deze dan uit het afschrijfboek, zodat andere roeiers zien dat de boot te gebruiken is.

Kan mijn auto de botenwagen trekken?

Niet iedere auto met een goedgekeurde trekhaak mag een botenwagen trekken. Op het kentekenbewijs van de auto staat aangegeven wat de maximum massa van de geremde aanhanger mag zijn. Dus geen Smart voor de grote botenwagen (Maxi)!

Ga er vanuit dat je voor beide botenwagens een rijbewijs BE nodig hebt.

De maximumsnelheid van een auto met aanhanger (zoals een botenwagen) is 80 km per uur. Gaat de wagen slingeren, rem dan niet, maar laat het gas los en laat de auto uitlopen.

Wanneer mag ik niet roeien?

De beheerder van de Driewerf of de besturen van Viking, Triton en Orca kunnen een (gedeeltelijk) vaarverbod instellen. Als het bord VAARVERBOD bij de afschrijftafel is opgehangen, dan geldt dit vaarverbod voor ALLE leden. Alleen het Bestuur en/of de Materiaalcommissie kunnen dit vaarverbod opheffen. Zij doen dit in overleg met de andere verenigingen en de beheerder van de Driewerf. Op het Merwedekanaal geldt een vaarverbod als:
  1. Het vaarverbodbord uithangt
  2. Er in verband met een evenement een tijdelijk vaarverbod is ingesteld
  3. het buiten 0 graden of lager is (bovenste temperatuur op weerstation aan rechterkant van afschrijftafel geeft 0 graden aan)
  4. Er ijs ligt op het kanaal
  5. het windkracht 7 of meer is, er gevaarlijke wind staat en golven zijn bij de steiger
  6. als het zo mistig is dat je de letters Toys 'r Us aan de overkant van het kanaal niet meer kunt lezen.

In het geval van een vaarverbod heffen meestal het Bestuur, de beheerder of de Materiaalcommissaris het vaarverbod op.

Let op! In geval van situaties 3 t/m 6 ligt de beoordeling of er geroeid mag worden ook bij de leden zelf!

Let op! Een vaarverbod wordt ook gepubliceerd op de nieuwspagina van Viking.

Wat voor soort boten heeft Viking?

Viking heeft een uitstekende vloot van meer dan 80 boten, van de smalste wedstrijdboten tot de brede Wherries, van eenpersoons skiffs tot achten.