Roeien

Roeien in de kou

Roeien en de kou

Bij roeien in de kou loop je meer risico dan je in eerste instantie denkt. Daarom wil Viking je op het volgende wijzen:

  • ·Zorg dat je zelf voldoende warm bent als je ’s winters instapt (bv via warming up) en dat je voldoende warm bent aangekleed. Kies voor laagjes zodat je kleren aan en uit kunt doen afhankelijk van hoe koud of warm je het hebt.
  • ·In koud water raak je zeer snel onderkoeld en dat kan letterlijk levensgevaarlijk zijn. Zorg dat je bij omslaan zo snel mogelijk aan de kant en weer bij de loods komt. Liefst met droge kleren of anders een jas of deken om je heen tegen verdere afkoeling. De boot is latere zorg. Bij Viking warm drinken en onder een warme douche. Als je ziet dat iemand anders door onderkoeling (nagenoeg) bewusteloos raakt, deze persoon op de kant stabiliseren, jas of deken eroverheen en onmiddellijk 112 bellen.
  • ·Draag in de winter (1-11 tot 15-4) een reddingsvest als je een gladde vier stuurt. Als stuur ben ’s winters veel dikker aangekleed dan in de zomer. Je zit immers een uur of langer stil en dan moet je jezelf tegen de kou beschermen. Een nadeel is dat je met zoveel kleren aan letterlijk ten onder gaat, mocht de boot onverhoopt toch een keer omslaan. Als je een reddingsvest draagt, blijf je drijven en kun je gemakkelijker aan de kant komen. Viking heeft 5 reddingsvesten voor senioren aangeschaft en die hangen in een nieuwe open kast vlak achter de reserverings-pc’s. Na gebruik terughangen of doorgeven als je boot wordt overgenomen.
  • ·Veilig skiffen in de winter. Het risico van omslaan is bij een skiff toch altijd groter dan bij meerpersoonsboten. Daarom kiezen sommige verenigingen voor een skiff-verbod in de winter. Het bestuur van Viking kiest hier niet voor maar adviseert wel iedereen die in de winter (1-11 tot 15-4) toch wil skiffen er voor te zorgen dat er iemand op de kant meefietst met een werplijn en een isolatiedeken. Die zijn op Viking beschikbaar. Je kunt ze vinden in de blauwe (Intersport) rugzakjes in dezelfde kast als de reddingsvesten. Ook hier geldt: na gebruik weer netjes terugleggen zodat ook anderen ze weer kunnen gebruiken.