Roeien

Wedstrijdcommissie

Aanmelding wedstrijden 

Aanmeldformulier 2023-2024

Wedstrijdafdeling

De wedstrijdafdeling van Viking bestaat uit drie groepen roeiers:

 1. junioren wedstrijdroeiers
 2. veteranen roeiers die wedstrijden starten
 3. ROW-roeiers

Van de wedstrijdroeiers (vooral junioren bij Viking) wordt verwacht dat zij zo’n 4-8x per week trainen. De intensiteit is afhankelijk van de leeftijdscategorie. Zij zullen ook naast de boottraining meedoen aan de indoor, ergometertrainingen en krachttraining (17,18-jarigen).
Veteranen en ROW-roeiers moeten ten minste 3x per week trainen om serieus te kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Onder veelgestelde vragen staat informatie over onder andere het aanvragen van een wedstrijdlicentie,  inschrijving, deelname en kosten van wedstrijden, de boottoewijzing, het Viking tenue en de sportkeuring.

Mocht je geen antwoord vinden op je vraag dan kun je contact opnemen met de Wedstrijdcommissie op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Aanmelding Viking wedstrijden

Hier kun je je aanmelden voor de wedstrijden (waarvoor boottransport vanuit Viking beschikbaar is) of bumpings

Aanmelden

Indoortraining

De indoortraining is een conditietraining (al dan niet begeleid door muziek), voor iedereen die zijn of haar (roei)conditie moet/wil verbeteren.

Meer info

Word (assistent-) coach

Er zijn bij Viking (jeugd-)leden die op zo’n hoog mogelijke niveau de competitie willen aangaan. Wij willen hen graag blijven ondersteunen en ook andere leden stimuleren om aan wedstrijden deel te nemen.

Meer info

Veelgestelde vragen

 

Wat doet de wedstrijdcommissie?

De wedstrijdcommissie wil de roeiers uit de wedstrijdgroepen zo goed mogelijk faciliteren in het roeien van wedstrijden. Wedstrijdroeiers trainen intensief en krijgen goede begeleiding om Viking op alle niveaus te kunnen vertegenwoordigen.

Wat zijn de taken van de wedstrijdcommmissie:

 • De wedstrijdcoaches hebben regelmatig overleg met de wedstrijdcommissie. Hierbij bespreken wij de schema’s, trainingstijden, wedstrijden, verdeling van de wedstrijdboten, indoor, krachttraining, ergometertrainingen en eventuele knelpunten.
 • Daarnaast regelt de wedstrijdcommissie de inschrijvingen (ca 500 per jaar) en het botentransport voor wedstrijden (ca. 40 per jaar). Iedere wedstrijd krijgt een primaire en back-up coordinator vanuit onze commissie.
 • Voor de veteranen wordt er jaarlijks (september) een informatie-avond gehouden over: wedstrijdkalender voor veteranen, indoor, sportkeuring, procedure om aan wedstrijden mee te kunnen/mogen doen.
 • Verder onderhoudt de wedstrijdcommissie contact met de ploegcoördinator over de aanvragen van boten, inschrijvingen, transporten en rekeningen.
 • Tenslotte is de wedstrijdcommissie verantwoordelijk voor het ergometerschema tijdens het winterseizoen (begin oktober t/m eind maart)

 

De wedstrijdcommissie voor seizoen 2023-2024 bestaat uit:

 • Guus Welter (voorzitter)
 • Niels Linnenbank
 • Charley van der Sman
 • Pieternel Papineau Salm
 • Sijmen Statius Muller
 • Monique Heida (back-up)

 

Wanneer zijn de op- en aflaadmomenten van het botentransport?

De wedstrijdcommissie krijgt uiterlijk de dinsdag voor de wedstrijd bericht van theta over het exacte op- en aflaadmoment. Houdt altijd rekening met donderdagavond en zondagavond op-en afladen, maar dit kan nogal eens afwijken! Zorg dus dat je als ploeg flexibel bent, en altijd tenminste de helft van de ploeg beschikbaar hebt voor het op- en/of afladen. De afstemming over het transport vindt plaats via de contactpersoon (degene die de aanmelding heeft gedaan) van de ploeg in een 'transport-whatsappgroep'.

Hoe vraag ik een wedstrijdlicentie aan?

Om deel te kunnen nemen aan roeiwedstrijden of -marathons, is het nodig om digitaal een wedstrijdlicentie (W-licentie) aan te vragen. Tot voor kort heette dit een wedstrijdcontract. Het is goed om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent om je wedstrijdlicentie aan te vragen. Dit kun je vanaf heden doen in Mijn Roeien

Mocht je er niet uitkomen, of andere vragen hebben naast de veelgestelde vragen op de website van de KNRB, neem dan contact met ons op. Je kunt ook een mail sturen naar de ledenadministratie van de KNRB via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie over de wedstrijdlicentie vind je hier.

Hieronder vind je de uitleg over het aanvragen van de wedstrijdlicentie.

Hoe werkt inloggen in de Mijn Roeien omgeving?

 1. Ga naar mijn.roeien.nl. Indien het de eerste keer is dat je inlogt kun je een wachtwoord aanvragen door te klikken op “wachtwoord vergeten?”. Hier kun je jouw KNRB nummer invullen. Weet je jouw KNRB (nog) niet: klik op lidnummer vergeten. 
 2. Je ontvangt een e-mail op het e-mailadres dat bij Viking bekend is, hiermee kun je een wachtwoord instellen. Let op: deze mail kan ook in de ongewenste mail terecht komen. Krijg je geen e-mail binnen, check dan bij je verenigingsbestuur of het opgegeven e-mailadres klopt.
 3. Nadat je jouw wachtwoord hebt ingesteld kun je inloggen.

Hoe werkt het aanvragen van een wedstrijdlicentie?

Vervolgens kun je een wedstrijdlicentie aanvragen. Je doet dit als volgt:

 1. Controleer eerst of je gegevens die in de Mijn Roeien omgeving staan kloppen. Kloppen deze niet? Vraag dan eerst bij het bestuur of zij de onjuiste gegevens willen wijzigen, voordat je een W-licentie aanvraagt. Zodra deze gegevens zijn aangepast, kun je verder met stap 2.
 2. Klik op de button Vraag licentie aan”.
 3. Je kunt vervolgens de W-licentie aanklikken, de voorwaarden lezen en deze accepteren.
 4. Je W-licentie is nu geactiveerd. Het is niet nodig om jaarlijks een nieuwe licentie aan te vragen, deze wordt automatisch verlengd.

Informeren wedstrijdcommissie

Heb je van de wedstrijdcommissie of marathoncommissie het verzoek gekregen om een w-licentie aan te vragen, geef ze dan direct een seintje zodra je dit gedaan hebt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan kan je inschrijving voor een wedstrijd of marathon afgerond worden. 

In welke leeftijdsklasse start ik op een wedstrijd?

De wedstrijdcommissie krijgt regelmatig vraag in welke leeftijdscategorie gestart zal worden. Deze informatie is te vinden op de website van de knrb. Via deze link kom je direct op de juiste pagina uit.

Wat is de inschrijfprocedure voor wedstrijden?

(Let op: de tekst hieronder geldt alleen voor niet-marathon wedstrijden. Deelname aan marathon wedstrijden geef je op direct bij de marathoncommissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Hieronder valt ook de Ringvaart Regatta!

Er worden jaarlijks vele wedstrijden georganiseerd, daarom probeert de wedstrijdcommissie ruim op tijd te inventariseren wie welke wedstrijd wilt starten.

Ploegen die willen deelnemen aan een wedstrijd moeten zich uiterlijk 3 weken voor de wedstrijd via het aanmeldformulier aanmelden.
De wedstrijdcommissie kan wedstrijden die door theta worden gereden sowieso faciliteren, dit kan je controleren via de ritkalender op de website van theta.
Staat de wedstrijd van je voorkeur er niet tussen op de ritkalender? Dan moet er alternatief botenvervoer geregeld worden (zie ook de FAQ over de botenwagens van Viking), of een boot geleend bij de organiserende of naastgelegen vereniging. Deze organisatie is de verantwoordelijkheid van de ploeg zelf en niet van de wedstrijdcommissie. Overleggen hierover kan natuurlijk altijd.

Tenslotte, rijdt Theta wel op de wedstrijd en staat de betreffende wedstrijd (nog) niet op het aanmeldformulier? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan kijken we of we de wedstrijd nog kunnen toevoegen.

Wedstrijden die ieder jaar sowieso door de wedstrijdcommissie worden gefaciliteerd:
 • Eemhead
 • Tromp
 • Novembervieren
 • Triton Bumping
 • Hel van het Noorden
 • NK indoorroeien
 • Orca Bumping
 • Viking Bumping
 • Winterwedstrijden
 • Heineken roeivierkamp
 • Head of the River
 • Jeugd-, twee-, skiffhead
 • Hollandia NK Klein
 • Gent mei regatta
 • Westelijke roeiwedstrijden
 • Spaarne Lente Race
 • ARB
 • Damen NK Groot
 • NSRF Slotwedstrijden
 • DIYR

Heb je interesse in een andere wedstrijd, geef dit dan ruim op tijd aan! Zie hiervoor ook de wedstrijdkalender van de KNRB.

Let op: Zie voor de exacte deadline van de aanmelding ook het aanmeldformulier. Houd deze datum dus goed in de gaten, want het is erg vervelend voor jou en je ploeg als jullie niet meer ingeschreven kunnen worden of niet de juiste boot tot jullie beschikking hebben of er geen transport meer te regelen is! Na jouw aanmelding vinden er nog een heleboel acties achtereenvolgensplaats en daar is wat tijd voor nodig: blokkeren van de boten in e-captain , aanvraag transport voor de boot voor de specifieke wedstrijd, inschrijving op de knrb site, financiele administratie, etc..

Hoe worden boten aan ploegen/individuen toegekend?

De wedstrijdcommissaris wijst het materiaal toe, indien nodig in samenspraak met de materiaalcommissaris. Materiaal wordt altijd toegewezen voor één of meerdere wedstrijden en de daaraan voorafgaande trainingsperiode. Gedurende deze toewijzingsperiode krijgt een ploeg de mogelijkheid om (met enige voorrang) de boot te gebruiken, maar altijd in overleg met de wedstrijd- c.q. materiaal commissaris.

Bij de toewijzing spelen resultaten op wedstrijden (o.a. bumping) mee. De wedstrijdcommissie verzorgt de botentoewijzing van alle nationale en ROW-wedstrijden. Er is ook een Beleid botentoewijzing..

Inschrijvingen en botentoewijzing voor marathonwedstrijden gaat via de marathoncommissie, zie hiervoor ook de marathonroeien pagina. (mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Welke botenwagens heeft Viking?

Viking heeft zelf twee botenwagens. Een kleine (de ‘mini’) voor het vervoer van skifjes en 3 wherrys en een grote (de ‘maxi’) voor het vervoer van C4-en en skifjes en/of tweetjes.

Indien je een botenwagen wil gebruiken kan je een aanvraag sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er worden dan aanvullende afspraken gemaakt over het ophalen van de kist met toebehoren en papieren en het invullen van een gebruikersovereenkomst. De botenwagen kan worden gereserveerd in het afschrijfsysteem/E-captain.

De verkeersregels om boten (ongedeelde lading) te vervoeren en met een botenwagen te rijden zijn complex. Omdat het rijden met een lange botenwagen moeilijk is en de lading kostbaar stelt Viking als voorwaarde een BE of B+ rijbewijs én ervaring met het rijden met aanhangers en/of caravans. De bestuurder is daarnaast verantwoordelijk voor een wettelijk toegestane trekauto (werkelijk gewicht aanhanger met lading is kleiner of gelijk max trekgewicht auto geremd).

Check zelf de website van de Rijksoverheid Verzekering: De aansprakelijkheid voor de botenwagen is verzekerd door de autoverzekering van de trekkende auto. Viking boten en de botenwagen zelf zijn verzekerd via de Viking. Vervoer van boten van een andere vereniging is alleen toegestaan als die vereniging de KNRB Omnibus Agreement heeft getekend. Hierin staat dat verenigingen afzien van verhaal van schade bij transport..


Belading:

 • Boten mogen niet meer dan 1 meter uitsteken achter de achterlichten (Schuif dan ook het markeringsbord uit).
 • Boten mogen niet verder naar voren uitsteken dan boven de trekhaak
 • Een wedstrijdboot wordt met minimaal 3 (fiets)banden vastgemaakt.
 • Controleer lichten, werking rem en juiste installatie breekkabel bij vertrek.
 • De maximumsnelheid van een auto met aanhanger (zoals een botenwagen) is 90 km per uur. Gaat de wagen slingeren, rem dan niet, maar laat het gas los en laat de auto uitlopen.
 • Zie aanvullende aanwijzingen wherry en C4 transport in de laadinstructie.


Tarievenoverzicht voor het huren van de botenwagen door andere verenigingen (aanvraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.):
Bowa Dagdeel Dag Weekend Ma t/m vrij Week
Mini € 30,00 € 30,00 € 60,00 € 50,00 € 90,00
Maxi € 40,00 € 40,00 € 80,00 € 65,00 € 120,00

Kan ik ook op een van de ergometers roeien?

Viking heeft voor leden 10 ergometers ter beschikking. Reserveren van deze ergometers gaat op dezelfde manier als de reservering van de boten, namelijk via e-captain Maximaal 8 dagen van tevoren kun je een ergometer reserveren. Je kunt ook een vrije ergometer gebruiken, die je vastlegt in e-captain

De junioren die wedstrijdroeien en andere wedstrijdploegen kennen vaste tijden waarop zij gebruik maken van enkele of alle ergometers. Deze trainingstijden worden in overleg met de Wedstrijdcommissie vastgesteld en in samenspraak met de materiaalcommissie in het reserveringssysteem geblokkeerd.

Wat zijn de regels voor het gebruik van de krachtruimte?

Viking stelt apparatuur voor krachttraining en gewichten ter beschikking met als doel het roeien te ondersteunen. Om blessures en schade te voorkomen zijn er door het bestuur enkele spelregels opgesteld voor gebruik van de apparatuur:
 1. Jeugd en junioren alleen onder begeleiding, i.v.m. voorkomen overbelasting van het jonge groeiende lijf.
 2. Gebruik boven 18 jaar = eigen risico, Advies begeleiding voor correcte uitvoering en voorkomen blessures.
 3. Beperkt gewicht aan de stangen, Body Bulding is niet toegestaan.
 4. Gewichten niet laten vallen, i.v.m. beperkte belastbaarheid van de vloer van de zaal en geluidsoverlast bij de onderburen en ergometer gebruikers.
 5. Ruimte en materialen schoon achterlaten, zodat een ander de ruimte voor jou ook schoon achterlaat.

Toelichting: Viking stelt apparatuur voor krachttraining en gewichten ter beschikking aan haar leden met als doel: het roeien te ondersteunen. De apparatuur wordt niet gebruikt voor maximaalkracht training of ‘body building’. (Ergometers vallen buiten deze regeling). Om blessures en schade te voorkomen zijn een aantal regels opgesteld voor het gebruik van de apparatuur en gewichten:


Wie mogen gebruik maken van de kracht-apparaten en gewichten?
 • Jeugd en junioren mogen alleen onder begeleiding van een gediplomeerd krachttrainer gebruik maken van de kracht-apparaten en gewichten. Gebruik van een losse stang of een los gewicht onder begeleiding van een coach is toegestaan.
 • Gebruik van de apparaten en gewichten door leden boven de 18 jaar is op eigen risico en verantwoordelijkheid. Het bestuur adviseert sterk om een ervaren persoon te laten controleren of de oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd.

Welke regels gelden tijdens gebruik?
 • Het maximum gewicht wat geladen mag worden bij een oefening is beperkt tot wat minimaal 5x keer technisch correct uitgevoerd kan worden (geen maximaal krachttraining)
 • Het is niet toegestaan gewichten op de grond te laten vallen. Dit heeft te maken met de beperkte draagkracht van de vloer en geluidsoverlast richting Rob Heeres en oevrige gebruikers van de ruimte.
 • De ruimte dient na gebruik schoon achterlaten te worden.

Het bestuur kan in individuele gevallen een uitzondering maken.

Verplichte sportkeuring voor wedstrijdroeiers?

Intensief roeien zoals het trainen en roeien van wedstrijden door junioren en veteranen kan risico's met zich meebrengen voor de gezondheid. Een sportkeuring is daarom zinvol. Het Viking beleid sportkeuringen is in lijn is met de richtlijnen van de KNRB. Doel is vast te stellen of een roeier in staat is om de fysieke prestatie te leveren die nodig is bij het roeien van wedstrijden en te wijzen op gezondheidsrisico’s.

Voor de juniorenwedstrijdroeiers 15-18 jaar verplicht Viking éénmaal, bij de start van wedstrijdroeien, een basis-plus sportmedisch onderzoek. Voor de overige wedstrijdroeiers geldt afhankelijk van de leeftijd een advies voor een basis- of groot sportmedisch onderzoek.

Elke wedstrijdroeier is zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de sportkeuring. Afhankelijk van het soort zorgverzekering worden de kosten hiervan geheel of gedeeltelijk vergoed.

(opm 9-10-2019: de richtlijn sportkeuring KNRB wordt op dit moment aangepast voor 15-18 jarigen. Advies wordt een basis-plus keuring).

Wat is de voorgeschreven Vikingkleding?

Het maakt niet uit welke catagorie je start, als je maar uniform gekleed bent in Vikingtenue. Dus of allemaal in roeipakje of allemaal in T-shirt. Maar niet één in hemdje(pakje) en de ander in T-shirt. Van belang is ook dat de onderkleur hetzelfde is, bijvoorbeeld allemaal zwart of allemaal wit. Hetzelfde geldt voor de broeklengte, die is niet van belang, als het maar dezelfde kleur is. Achterliggende idee is dat je over kleur afspraken kunt maken, niet of iemand het snel warm of koud heeft.

Vikingtenue:
 • Zwarte (lange)broek met Vikinghemd met daaronder uniforme kleur lange-mouwen-shirt (zwart of wit)
 • Zwarte (lange)broek met VikingT-shirt met daaronder uniforme kleur lange-mouwen-shirt (zwart of wit)
 • Of Viking wedstrijdroeipakje met daaronder uniforme kleur lange broek en uniforme kleur lange-mouwen-shirt (zwart of wit)

Hieronder de KNRB bepalingen:
Artikel 8. Roeitenue
 1. Roeiers en stuurlieden van verenigingsploegen en combinatie ploegen moeten tijdens een race per vereniging, in die ploeg, uniform gekleed zijn en wel tenminste in het voor de eigen vereniging voor-geschreven roeitenue, zoals dit is goedgekeurd door het bestuur ingevolge de bepalingen van het HR.
 2. Stuurlieden mogen – in afwijking van lid 1 – een clubblazer met licht overhemd en clubdas, alsmede een bij dit tenue horende pantalon dragen.
 3. Het voor de eigen vereniging voorgeschreven roeitenue kan verschillen in de uitvoering (shirt met en zonder mouwen en met broek, roeipakje, etc.).
 4. Alle ploegleden van één vereniging in één ploeg dragen tijdens de races een identiek roeitenue, zowel in kleur, ontwerp als uitvoering.
 5. Ieder ploeglid kan bepalen of hij extra kleding draagt onder het roeitenue. Voor zover extra onderkleding wordt gedragen moet dat tijdens een race per vereniging, in die ploeg, uniform in kleur en uitvoering zijn. De lengte van broekspijpen en mouwen van deze extra kleding is vrij.
 6. Bij het oproeien is de kleding geheel vrij, met dien verstande dat rugnummers (indien van toepassing) steeds goed zichtbaar dienen te worden gedragen.

Wat zijn de kosten voor deelname aan wedstrijden?

Aan het roeien van wedstrijden zijn kosten verbonden voor inschrijving en/of botentransport. Voor junioren neemt Viking de kosten bij aangewezen reguliere wedstrijden. De veteranen en ROW-roeiers betalen de kosten voor inschrijving en botentransport. Er is een uitzondering op deze regel: voor de Heineken Roeivierkamp en de Head of the River op de Amstel betaalt Viking de inschrijfkosten.

Welke regels gelden op het water?

Ten eerste is altijd het BPR (Binnenvaart politie reglement) van toepassing! Daarnaast zijn tussen de verenigingen afspraken gemaakt over de regels op het water (verplicht) en gedragsregels (dat doen we zo). En we hebben nog eigen 'Viking' regels. Al deze regels staan in verschillende documenten. Om het makkelijk te maken hier een overzicht vaarregels Viking