Vereniging

Wedstrijd
Winst Viking bij Orca Bumping 2019!

Winst Viking bij Orca Bumping 2019!

Weer Viking successen en dus taart bij de Orca Bumping 22 december 2019! 

 • Ochtendheat wedstrijd: Loes Boddeke M16 1x 
 • Ochtendheat competitie: Mira en Lenny
 • Middagheat competitie: Fucking Viking top8+
 • Middagheat wedstrijd: Jelmer Bennema op slag in de Orca 'brigade' acht

Gefeliciteerd!

Bijgesloten de uitslagen pdf's. De uitslagen van in ieder geval de ochtendheat worden mogelijk nog gecorrigeerd, er zijn tijden door elkaar gehaald (maar winnaars blijven staan).

Welke vaarregels kent Viking?

Ten eerste is altijd het BPR (Binnenvaart politie reglement) van toepassing! Daarnaast zijn tussen de verenigingen afspraken gemaakt over de regels op het water (verplicht) en gedragsregels (dat doen we zo). En we hebben nog eigen 'Viking' regels. Al deze regels staan in verschillende documenten. Om het makkelijk te maken hier een overzicht vaarregels Viking

Viking domineert Triton Bumping!

Viking domineert Triton Bumping!

Vandaag is de Triton Bumping geroeid op ons eigen Merwedekanaal. En Viking domineert!

 • BLIK in het competitie ochtendblok: HVA8+ (Sjoerd (bg) , Heins, Thomas, Alexander, Simon, Freek, Aat, Wouter (sl). st. Milou, coach. Jeroen)
 • BLIK in het wedstrijd middagblok: Loes Boddeke M16 skif
 • BLIK in het competitie middagblok: DVE4* (Jessica vd Leij, Marjolein Schepel, Clarion Wegerif, Wiljon Vaandrager, Tessa vd Berg stv)
Gefeliciteerd !!
22 december is de Orca Bumping. Inschrijven kan via het formulier op https://www.urvviking.nl/roeien/wedstrijd
 
 

Meld je aan voor de Novembervieren, PVP en Lingebokaal.

De aanmeldingsdeadline voor de Novembervieren, Lingebokaal en Paul Veenemansprijs komen alweer snel dichterbij. Zorg ervoor dat je niet te laat bent en schrijf je (ploeg) op tijd in via het aanmeldformulier! (Hier kan je altijd alle deadlines terugvinden)

Ook de inschrijvingen voor de Triton Bumping op 17 november zijn weer geopend. 

P.s. Wist je dat je je aanmelding kan wijzigen via je je bevestigingsmail?!

Maandag 2 september: kick-off veteranen- & clubroeiers

Op maandag 2 september 19.30 trappen we met een kick-off het nieuwe roeiseizoen voor alle veteranen- en clubroeiers die wedstrijden willen gaan starten komend roeiseizoen. 

Als wedstrijdcommissie hebben we weer zin in een nieuw jaar en tijdens deze avond willen we graag toelichten we van jullie verwachten en wat je van ons kan gaan verwachten komend seizoen. We delen onder andere de jaarplanning, en halen specifieke wensen vanuit jullie op. Daarnaast lichten we het beleid botentoewijzing toe (die inmiddels is gepubliceerd via de wedstrijdroeien pagina). We sluiten de avond af met een drankje. 

Wanneer je tot nu toe nog geen wedstrijden hebt gestart, maar wel geïnteresseerd bent om dit te gaan doen: leer de andere wedstrijdploegen kennen, maar ook wat het betekent om wedstrijden te gaan starten.

Zorg dat tenminste één vertegenwoordiger van de ploeg aanwezig is, maar leuker is om met zijn allen te komen, zodat we elkaar allemaal weer kunnen leren kennen!

Wie weet vind je tijdens deze avond wel een nieuwe ploeg(genoot), potentiële invallers of een lang-gezochte coach.

Na afloop van deze avond zullen we z.s.m. de botentoewijzing voor de komende periode bekendmaken. 

Hopelijk zien we jullie allemaal a.s. maandag 2 september om 19.30u!

(Er is een aparte kick-off voor de jeugd op zondag 1 september)

 

De wedstrijdcommissie: Monique Heida, Simon Glazenborg, Guus Welter, Niels Linnenbank en Edger Tiemens

FAQ Wedstrijd

Veelgestelde vragen

 

Wanneer zijn de op- en aflaadmomenten van het botentransport?

De wedstrijdcommissie krijgt uiterlijk de dinsdag voor de wedstrijd bericht van theta over het exacte op- en aflaadmoment. Houdt altijd rekening met donderdagavond en zondagavond op-en afladen, maar dit kan nogal eens afwijken! Zorg dus dat je als ploeg flexibel bent, en altijd tenminste de helft van de ploeg beschikbaar hebt voor het op- en/of afladen. De afstemming over het transport vindt plaats via de contactpersoon (degene die de aanmelding heeft gedaan) van de ploeg in een 'transport-whatsappgroep'.

In welke leeftijdsklasse start ik op een wedstrijd?

De wedstrijdcommissie krijgt regelmatig vraag in welke leeftijdscategorie gestart zal worden. Deze informatie is te vinden op de website van de knrb. Via deze link kom je direct op de juiste pagina uit.

Wat is de inschrijfprocedure voor wedstrijden?

Er worden jaarlijks vele wedstrijden georganiseerd, daarom probeert de wedstrijdcommissie ruim op tijd te inventariseren wie welke wedstrijd wil starten.

Ploegen die willen deelnemen aan een wedstrijd moeten zich uiterlijk 3 weken voor de wedstrijd via het aanmeldformulier aanmelden.
De wedstrijdcommissie kan wedstrijden die door theta worden gereden sowieso faciliteren, dit kan je controleren via de ritkalender op de website van theta.
Staat de wedstrijd van je voorkeur er niet tussen op de ritkalender? Dan moet er alternatief botenvervoer geregeld worden (zie ook de FAQ over de botenwagens van Viking), of een boot geleend bij de organiserende of naastgelegen vereniging. Deze organisatie is de verantwoordelijkheid van de ploeg zelf en niet van de wedstrijdcommissie. Overleggen hierover kan natuurlijk altijd.

Tenslotte, rijdt Theta wel op de wedstrijd en staat de betreffende wedstrijd (nog) niet op het aanmeldformulier? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan kijken we of we de wedstrijd nog kunnen toevoegen.

Wedstrijden die ieder jaar sowieso door de wedstrijdcommissie worden gefaciliteerd:
 • Tromp
 • Novembervieren
 • Hel van het Noorden
 • Winterwedstrijden
 • Heineken roeivierkamp
 • Head of the River
 • Jeugd, twee, skiffhead
 • Hollandia NK Klein
 • Gent mei regatta
 • Westelijke roeiwedstrijden
 • Spaarne Lente Race
 • ARB
 • Damen NK Groot
 • NSRF Slotwedstrijden

Heb je interesse in een andere wedstrijd, geef dit dan ruim op tijd aan! Zie hiervoor ook de wedstrijdkalender van de KNRB.

Let op: Zie voor de exacte deadline van de aanmelding ook het aanmeldformulier. Houd deze datum dus goed in de gaten, want het is erg vervelend voor jou en je ploeg als jullie niet meer ingeschreven kunnen worden of niet de juiste boot tot jullie beschikking hebben of er geen transport meer te regelen is! Na jouw aanmelding vinden er nog een heleboel acties achtereenvolgensplaats en daar is wat tijd voor nodig: blokkeren van de boten in e-captain , aanvraag transport voor de boot voor de specifieke wedstrijd, inschrijving op de knrb site, financiele administratie, etc..

Hoe worden boten aan ploegen/individuen toegekend?

De wedstrijdcommissaris wijst het materiaal toe, indien nodig in samenspraak met de materiaalcommissaris. Materiaal wordt altijd toegewezen voor één of meerdere wedstrijden en de daaraan voorafgaande trainingsperiode. Gedurende deze toewijzingsperiode krijgt een ploeg de mogelijkheid om (met enige voorrang) de boot te gebruiken, maar altijd in overleg met de wedstrijd- c.q. materiaal commissaris.

Bij de toewijzing spelen resultaten op wedstrijden (o.a. bumping) mee. De wedstrijdcommissie verzorgt de botentoewijzing van alle nationale en ROW-wedstrijden. Er is ook een Beleid botentoewijzing..

Inschrijvingen en botentoewijzing voor marathonwedstrijden gaat via de marathoncommissie, zie hiervoor ook de marathonroeien pagina. (mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Welke botenwagens heeft Viking?

Viking heeft zelf twee botenwagens. Een kleine (de ‘mini’) voor het vervoer van skifjes en 3 wherrys en een grote (de ‘maxi’) voor het vervoer van C4-en en skifjes en/of tweetjes.

Indien je een botenwagen wil gebruiken kan je een aanvraag sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er worden dan aanvullende afspraken gemaakt over het ophalen van de kist met toebehoren en papieren en het invullen van een gebruikersovereenkomst. De botenwagen kan worden gereserveerd in het afschrijfsysteem/E-captain.

De verkeersregels om boten (ongedeelde lading) te vervoeren en met een botenwagen te rijden zijn complex. Omdat het rijden met een lange botenwagen moeilijk is en de lading kostbaar stelt Viking als voorwaarde een BE of B+ rijbewijs én ervaring met het rijden met aanhangers en/of caravans. De bestuurder is daarnaast verantwoordelijk voor een wettelijk toegestane trekauto (werkelijk gewicht aanhanger met lading is kleiner of gelijk max trekgewicht auto geremd).

Check zelf de website van de Rijksoverheid Verzekering: De aansprakelijkheid voor de botenwagen is verzekerd door de autoverzekering van de trekkende auto. Viking boten en de botenwagen zelf zijn verzekerd via de Viking. Vervoer van boten van een andere vereniging is alleen toegestaan als die vereniging de KNRB Omnibus Agreement heeft getekend. Hierin staat dat verenigingen afzien van verhaal van schade bij transport..


Belading:

 • Boten mogen niet meer dan 1 meter uitsteken achter de achterlichten (Schuif dan ook het markeringsbord uit).
 • Boten mogen niet verder naar voren uitsteken dan boven de trekhaak
 • Een wedstrijdboot wordt met minimaal 3 (fiets)banden vastgemaakt.
 • Controleer lichten, werking rem en juiste installatie breekkabel bij vertrek.
 • De maximumsnelheid van een auto met aanhanger (zoals een botenwagen) is 90 km per uur. Gaat de wagen slingeren, rem dan niet, maar laat het gas los en laat de auto uitlopen.
 • Zie aanvullende aanwijzingen wherry en C4 transport in de laadinstructie.


Tarievenoverzicht voor het huren van de botenwagen door andere verenigingen (aanvraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.):
Bowa Dagdeel Dag Weekend Ma t/m vrij Week
Mini € 30,00 € 30,00 € 60,00 € 50,00 € 90,00
Maxi € 40,00 € 40,00 € 80,00 € 65,00 € 120,00

Kan ik ook op een van de ergometers roeien?

Viking heeft voor leden 10 ergometers ter beschikking. Reserveren van deze ergometers gaat op dezelfde manier als de reservering van de boten, namelijk via e-captain Maximaal 8 dagen van tevoren kun je een ergometer reserveren. Je kunt ook een vrije ergometer gebruiken, die je vastlegt in e-captain

De junioren die wedstrijdroeien en andere wedstrijdploegen kennen vaste tijden waarop zij gebruik maken van enkele of alle ergometers. Deze trainingstijden worden in overleg met de Wedstrijdcommissie vastgesteld en in samenspraak met de materiaalcommissie in het reserveringssysteem geblokkeerd.

Wat zijn de regels voor het gebruik van de krachtruimte?

Viking stelt apparatuur voor krachttraining en gewichten ter beschikking met als doel het roeien te ondersteunen. Om blessures en schade te voorkomen zijn er door het bestuur enkele spelregels opgesteld voor gebruik van de apparatuur:
 1. Jeugd en junioren alleen onder begeleiding, i.v.m. voorkomen overbelasting van het jonge groeiende lijf.
 2. Gebruik boven 18 jaar = eigen risico, Advies begeleiding voor correcte uitvoering en voorkomen blessures.
 3. Beperkt gewicht aan de stangen, Body Bulding is niet toegestaan.
 4. Gewichten niet laten vallen, i.v.m. beperkte belastbaarheid van de vloer van de zaal en geluidsoverlast bij de onderburen en ergometer gebruikers.
 5. Ruimte en materialen schoon achterlaten, zodat een ander de ruimte voor jou ook schoon achterlaat.

Toelichting: Viking stelt apparatuur voor krachttraining en gewichten ter beschikking aan haar leden met als doel: het roeien te ondersteunen. De apparatuur wordt niet gebruikt voor maximaalkracht training of ‘body building’. (Ergometers vallen buiten deze regeling). Om blessures en schade te voorkomen zijn een aantal regels opgesteld voor het gebruik van de apparatuur en gewichten:


Wie mogen gebruik maken van de kracht-apparaten en gewichten?
 • Jeugd en junioren mogen alleen onder begeleiding van een gediplomeerd krachttrainer gebruik maken van de kracht-apparaten en gewichten. Gebruik van een losse stang of een los gewicht onder begeleiding van een coach is toegestaan.
 • Gebruik van de apparaten en gewichten door leden boven de 18 jaar is op eigen risico en verantwoordelijkheid. Het bestuur adviseert sterk om een ervaren persoon te laten controleren of de oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd.

Welke regels gelden tijdens gebruik?
 • Het maximum gewicht wat geladen mag worden bij een oefening is beperkt tot wat minimaal 5x keer technisch correct uitgevoerd kan worden (geen maximaal krachttraining)
 • Het is niet toegestaan gewichten op de grond te laten vallen. Dit heeft te maken met de beperkte draagkracht van de vloer en geluidsoverlast richting Rob Heeres en oevrige gebruikers van de ruimte.
 • De ruimte dient na gebruik schoon achterlaten te worden.

Het bestuur kan in individuele gevallen een uitzondering maken.

Verplichte sportkeuring voor wedstrijdroeiers?

Intensief roeien zoals het trainen en roeien van wedstrijden door junioren en veteranen kan risico's met zich meebrengen voor de gezondheid. Een sportkeuring is daarom zinvol. Het Viking beleid sportkeuringen is in lijn is met de richtlijnen van de KNRB. Doel is vast te stellen of een roeier in staat is om de fysieke prestatie te leveren die nodig is bij het roeien van wedstrijden en te wijzen op gezondheidsrisico’s.

Voor de juniorenwedstrijdroeiers 15-18 jaar verplicht Viking éénmaal, bij de start van wedstrijdroeien, een basis-plus sportmedisch onderzoek. Voor de overige wedstrijdroeiers geldt afhankelijk van de leeftijd een advies voor een basis- of groot sportmedisch onderzoek.

Elke wedstrijdroeier is zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de sportkeuring. Afhankelijk van het soort zorgverzekering worden de kosten hiervan geheel of gedeeltelijk vergoed.

(opm 9-10-2019: de richtlijn sportkeuring KNRB wordt op dit moment aangepast voor 15-18 jarigen. Advies wordt een basis-plus keuring).

Wat is de voorgeschreven Vikingkleding?

Het maakt niet uit welke catagorie je start, als je maar uniform gekleed bent in Vikingtenue. Dus of allemaal in roeipakje of allemaal in T-shirt. Maar niet één in hemdje(pakje) en de ander in T-shirt. Van belang is ook dat de onderkleur hetzelfde is, bijvoorbeeld allemaal zwart of allemaal wit. Hetzelfde geldt voor de broeklengte, die is niet van belang, als het maar dezelfde kleur is. Achterliggende idee is dat je over kleur afspraken kunt maken, niet of iemand het snel warm of koud heeft.

Vikingtenue:
 • Zwarte (lange)broek met Vikinghemd met daaronder uniforme kleur lange-mouwen-shirt (zwart of wit)
 • Zwarte (lange)broek met VikingT-shirt met daaronder uniforme kleur lange-mouwen-shirt (zwart of wit)
 • Of Viking wedstrijdroeipakje met daaronder uniforme kleur lange broek en uniforme kleur lange-mouwen-shirt (zwart of wit)

Hieronder de KNRB bepalingen:
Artikel 8. Roeitenue
 1. Roeiers en stuurlieden van verenigingsploegen en combinatie ploegen moeten tijdens een race per vereniging, in die ploeg, uniform gekleed zijn en wel tenminste in het voor de eigen vereniging voor-geschreven roeitenue, zoals dit is goedgekeurd door het bestuur ingevolge de bepalingen van het HR.
 2. Stuurlieden mogen – in afwijking van lid 1 – een clubblazer met licht overhemd en clubdas, alsmede een bij dit tenue horende pantalon dragen.
 3. Het voor de eigen vereniging voorgeschreven roeitenue kan verschillen in de uitvoering (shirt met en zonder mouwen en met broek, roeipakje, etc.).
 4. Alle ploegleden van één vereniging in één ploeg dragen tijdens de races een identiek roeitenue, zowel in kleur, ontwerp als uitvoering.
 5. Ieder ploeglid kan bepalen of hij extra kleding draagt onder het roeitenue. Voor zover extra onderkleding wordt gedragen moet dat tijdens een race per vereniging, in die ploeg, uniform in kleur en uitvoering zijn. De lengte van broekspijpen en mouwen van deze extra kleding is vrij.
 6. Bij het oproeien is de kleding geheel vrij, met dien verstande dat rugnummers (indien van toepassing) steeds goed zichtbaar dienen te worden gedragen.

Wat zijn de kosten voor deelname aan wedstrijden?

Aan het roeien van wedstrijden zijn kosten verbonden voor inschrijving en/of botentransport. Voor junioren neemt Viking de kosten bij aangewezen reguliere wedstrijden. De veteranen en ROW-roeiers betalen de kosten voor inschrijving en botentransport. Er is een uitzondering op deze regel: voor de Heineken Roeivierkamp en de Head of the River op de Amstel betaalt Viking de inschrijfkosten.

Wat is het wedstrijdcontract en hoe werkt het?

Het wedstrijdcontract wordt uitgereikt door de KNRB. Op het moment dat jij voor het eerst een wedstrijd gaat starten sinds de invoering van het wedstrijdcontract een aantal jaren geleden, dan heb je een wedstrijdcontract nodig. Hier hoef je zelf in eerste instantie niets voor te doen! Zodra we jou willen inschrijven en je hebt geen wedstrijdcontract, dan mislukt de inschrijving. De wedstrijdcommissie zal vervolgens een mail sturen vanuit het KNRB systeem sturen naar de betreffende roeier met het wedstrijdcontract (die je digitaal ondertekend) en een aparte mail vanuit de wedstrijdcommissie naar de contactpersoon van de ploeg. Zodra we een bevestiging van de contactpersoon van de ploeg binnen hebben, kunnen we de ploeg opnieuw proberen in te schrijven.

Welke regels gelden op het water?

Ten eerste is altijd het BPR (Binnenvaart politie reglement) van toepassing! Daarnaast zijn tussen de verenigingen afspraken gemaakt over de regels op het water (verplicht) en gedragsregels (dat doen we zo). En we hebben nog eigen 'Viking' regels. Al deze regels staan in verschillende documenten. Om het makkelijk te maken hier een overzicht vaarregels Viking

Coaches gezocht

Roeien is populair! Zeker nu er zulke prachtige medailles gewonnen zijn in Rio. We merken dat steeds meer mensen willen roeien. Dit kan alleen maar als we genoeg coaches hebben. Gezien de grote groep hebben we extra coaches nodig en zijn we dus op zoek naar jou. 

Coachen hoeft echt niet iedere week...
Vind je het leuk om te coachen, maar wil je niet ieder weekend druk zijn? Dat is geen enkel probleem. Naast vaste coaches die meestal iedere week aanwezig zijn, zijn we ook op zoek naar coaches die een tot twee keer per maand willen meefietsen. Direct een mooie manier om invulling te geven aan je werkuren. 

Ik heb nog niet zoveel ervaring... 
Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt, kun je al snel helpen met coachen. Het allerbelangrijkste is enthousiasme en een vooruitziende blik waardoor de roeiers veilig over het water kunnen. 

Enthousiast?
Lijkt het jou leuk om samen met onze coachteams een enthousiaste groep te coachen? Stuur dan een mailtje (met je eventuele voorkeur) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we sturen je reactie door aan de betreffende coachteams. 

Wil je op een andere wijze bijdragen, bijvoorbeeld door het (helpen) organiseren van een wedstrijd of evenement, neem dan contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Indoor training

Voor wie is de indoortraining?
De indoortraining is een conditietraining (al dan niet begeleid door muziek), voor iedereen die zijn of haar (roei)conditie moet/wil verbeteren. Omdat de training in de loop der weken steeds intensiever wordt, is een zeer regelmatige aanwezigheid bij de trainingen gewenst. De training leent zich niet voor mensen die af en toe eens komen trainen.

Aan deze training zijn kosten verbonden in verband met de huur van de zaal en de vergoeding voor de trainer. Kledingvoorschriften zijn:
• Kleding: Sportkleren, korte broek en hemd of shirt.
• Schoenen: Indoor schoenen, Geen zwarte zool!

Neem een bidon en handdoek mee!

Indoor 
Wedstrijd-/ROW-jeugdroeiers
Zaal: Goeree 6 in Lunetten, Utrecht
Periode: begin oktober t/m half maart
Trainer: Tessa Zwolle-Appeldoorn

Eind september vind je meer informatie op de website over aanmelden en de trainingstijden.

Wedstrijd

Wedstrijd

Wedstrijdafdeling

De wedstrijdafdeling van Viking bestaat uit drie groepen roeiers:

 1. junioren wedstrijdroeiers
 2. veteranen roeiers
 3. clubroeiers/ROW-roeiers

Van de wedstrijdroeiers (vooral junioren bij Viking) wordt verwacht dat zij zo’n 4-8x per week trainen. De intensiteit is afhankelijk van de leeftijdscategorie. Zij zullen ook naast de boottraining meedoen aan de indoor, ergometertrainingen en krachttraining (17,18-jarigen).
Veteranen en ROW-roeiers moeten ten minste 3x per week trainen om serieus te kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Wat doet de wedstrijdcommissie?

De wedstrijdcommissie wil de roeiers uit de wedstrijdgroepen zo goed mogelijk faciliteren in het roeien van wedstrijden. Wedstrijdroeiers trainen intensief en krijgen goede begeleiding om Viking op alle niveaus te kunnen vertegenwoordigen.

De wedstrijdcoaches hebben regelmatig overleg met de wedstrijdcommissie. Hierbij bespreken wij de schema’s, trainingstijden, wedstrijden, verdeling van de wedstrijdboten, indoor, krachttraining, ergometertrainingen en eventuele knelpunten. Daarnaast regelt de wedstrijdcommissie de inschrijvingen en het botentransport voor wedstrijden.

Voor de veteranen wordt er jaarlijks (september) een informatie-avond gehouden over: wedstrijdkalender voor veteranen, indoor, sportkeuring, procedure om aan wedstrijden mee te kunnen/mogen doen. Verder onderhoudt de wedstrijdcommissie contact met de ploegcoördinator over de aanvragen van boten, inschrijvingen, transporten en rekeningen.

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Onder veelgestelde vragen staat informatie over deelname en kosten van wedstrijden, de boottoekenning, het Viking tenue en de sportkeuring.

Abonneren op deze RSS feed