Vereniging

Esther van Bostelen

Situatie bij Nelson Mandelabrug vanaf 19 oktober

Achter de Nelson Mandelabrug bouwt de Jaarbeurs een nieuwe brug. Dit levert stremmingen op. Vanaf 19 oktober verandert de situatie. Tot de kerstvakantie is het zuidelijke bruggat weer open onder werktijd. Het noordelijke bruggat blijft onder werktijd dicht! Buiten werktijd en in het weekend zijn beide bruggaten beschikbaar. Let op! De doorvaart van de bruggaten is versmald tot 10m.
 
Werktijd = maandag t/m vrijdag tussen 7 uur en 16 uur 
 

Uitstel opening Kanaalweg

Via de media hebben jullie mogelijk al vernomen dat de werkzaamheden aan de onderdoorgang bij de Nelson Mandelabrug vertraging oplopen. We zijn daar als roeiverenigingen vlak voor publicatie over geïnformeerd. De vertraging betekent dat de Kanaalweg circa 2 maanden langer afgesloten blijft. De onderdoorgang komt als eerste beschikbaar. De kruising met de MA Tellegenlaan laat langer op zich wachten. Coaches kunnen gebruik maken van de onderdoorgang die voor het einde van het jaar beschikbaar moet zijn.

Uitstel opening Kanaalweg

Via de media hebben jullie mogelijk al vernomen dat de werkzaamheden aan de onderdoorgang bij de Nelson Mandelabrug vertraging oplopen. We zijn daar als roeiverenigingen vlak voor publicatie over geïnformeerd. De vertraging betekent dat de Kanaalweg circa 2 maanden langer afgesloten blijft. De onderdoorgang komt als eerste beschikbaar. De kruising met de MA Tellegenlaan laat langer op zich wachten. Coaches kunnen gebruik maken van de onderdoorgang die voor het einde van het jaar beschikbaar moet zijn.

Hoge temperaturen en... zwemmers

Waarschijnlijk hebben jullie het al gemerkt: met de zon en tropische temperaturen van de afgelopen weken is de drukte op het Merwedekanaal aanzienlijk groter geworden. Zwemmende kinderen, zigzaggende speedbootjes en brugspringers; ze waren er weer allemaal. Waterpolitie zien we echter zelden...

Gevaarlijke situaties willen we melden. Daarvoor kun je gebruik maken van de Vaarmelder app: Android en iPhone

Je kunt hier snel de locatie aanklikken, foto maken of uploaden en een categorie melding aanklikken (zwemmers in de vaargeul, hinderlijke vaarbeweging). Deze app helpt ons het dossier nog verder uit te bouwen bij Rijkswaterstaat en meldingen worden allemaal geregistreerd.

Bij brugspringers, aanvaringen of bedreigende/gevaarlijke situaties kun je altijd 112 bellen. Je vraagt dan in vrijwel alle gevallen naar de politie. Mocht er zich zo'n situatie voordoen, twijfel niet en bel! Laat achteraf aan het bestuur weten dat je 112 gebeld hebt.

Voor de situatie ter plekke: benader de mensen vriendelijk, dus nooit dreigen, schreeuwen of agressief worden. Zeker bij kinderen altijd lief zeggen dat je ze als roeier gewoon niet kunt zien en ouders wijzen op het BPR zwemverbod en gevaar. Ruzie maken lost helaas niks op en doet ons imago als roeiers nooit goed. 

Helaas is het kanaal geen exclusieve roeibaan, maar blijf meldingen maken, hoe meer hoe beter.

Update werkzaamheden Nelson Mandelabrug

Update werkzaamheden Nelson Mandelabrug

De werkzaamheden bij de Nelson Mandelabrug zijn in een nieuwe fase gekomen. De werkzaamheden vanaf het water zijn afgerond. Alle grote pontons en werkschepen zijn inmiddels weg. Beide bruggaten zijn nu weer vrij. Er wordt nog wel volop aan de brug en onderdoorgang gewerkt.

Vanaf heden gelden de volgende vaarregels:

  • Tussen 7 uur en 16 uur is er op werkdagen (maandag t/m vrijdag) een vaarverbod onder de Nelson Mandelabrug door. Alle roeiers worden geacht om bij de Veilinghaven rond te maken.
  • Vanaf 16 uur op werkdagen en gedurende het hele weekend (zaterdag en zondag) kunnen roeiers onder de Nelson Mandelabrug door. Beide bruggaten zijn beschikbaar.
  • Feestdagen gelden als weekend. Dus Hemelvaart (donderdag t/m zondag) en Pinksteren (zaterdag t/m maandag) kan er ook onder de brug door worden geroeid.
  • Let wel, het fietspad is nog steeds afgesloten. Coaches moeten dus om fietsen

Uitzondering: het weekend van 12 juni is de brug afgesloten. Er geldt vanaf vrijdag 12 juni 7 uur tot maandag 15 juni 16 uur een vaarverbod onder de Nelson Mandelabrug door. 

Medio juni spreken we de aannemer weer. We bezien dan of de vaarregels kunnen worden aangepast.

Plannen Merwedekanaalzone bieden onvoldoende kaders voor de roeisport

In maart 2020 hebben Orca, Triton en Viking gereageerd op de plannen van de gemeente Utrecht om meer dan 10.000 woningen te bouwen in de Merwedekanaalzone. De plannen hebben in deze vorm desastreuze gevolgen voor de roeisport.

‘Er wordt al 140 jaar geroeid in Utrecht en dat willen wij blijven doen,’ zegt Ross Goorden voorzitter van Orca. ‘Dat het Merwedekanaal al zo lang onze sportlocatie is, wordt gemakshalve vergeten. De gemeente zegt dat wensen van de roeiers zijn meegenomen in de plannen voor het Merwedekanaal en omgeving, maar ons is niets gevraagd.’ Mats Vervoorn, Praeses van Triton vult aan: ‘Het Merwedekanaal is ons enige trainingswater, wij zijn bang dat roeien in Utrecht onmogelijk wordt.’

In een 16 pagina lange reactie hebben de roeiverenigingen toegelicht welke bedreigingen de plannen vormen voor de roeisport en welke oplossingen nodig zijn om de roeisport voor de stad te behouden. In de factsheet in de bijlage staat hoe de roeisport in Utrecht eruit ziet. Nieske Castelein, voorzitter van Viking: ‘De gemeente wil een gezonde stad zijn, wij dragen daar aan bij, dat moet zo kunnen blijven.’ 

De roeiverenigingen verwachten dat rond de zomer de politieke discussie gaat losbarsten en maken zich op voor een groots (communicatie) offensief.

Let op! Mandelabrug dit weekend gestremd.

Let op! Mandelabrug dit weekend gestremd.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving kan er dit weekend (29 februari en 1 maart) niet onder de Nelson Mandelabrug doorgevaren worden! Het vaarverbod vanaf de Mandelabrug blijft gelden. Uitzondering op de maatregel zijn de boten die zondag de bumping starten. Deze mogen voor de start van de bumping wel onder de brug door. 

Actuele werkzaamheden

Op 21 en 22 oktober vinden er inspectiewerkzaamheden plaats aan de Sowetobrug. Er ligt een werkponton in het water waardoor de doorvaart verminderd wordt tot 11 meter. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7 uur en 16 uur. Buiten werktijd is de doorvaart vrij.

Daarnaast is bekend geworden dat de start van de werkzaamheden aan de Mandelabrug vanaf het water met twee maanden is verschoven. De beoogde startdatum is nu 1 februari 2020. We zijn nog in gesprek met gemeente en aannemers over de maatregelen die noodzakelijk zijn om de veiligheid op het water te waarborgen. Hopelijk binnen afzienbare tijd daarover meer duidelijkheid.

Werkzaamheden Muntkade

Vanaf 2 september zal er 3 weken lang gewerkt worden tussen de Sowetobrug (trambrug) en de Muntbrug. Er komt een werkschip liggen, manoeuvreren en men is met een kraan in de weer. Er wordt vanaf ongeveer 07:00 uur gewerkt.

Het gaat om de volgende werkzaamheden:

  • snoeien begroeiing langs de Kanaalweg
  • traceren van kabels en leidingen op de bodem van het kanaal
  • het verwijderen van rommel uit het kanaal

De aannemer weet dat er door roeiers getraind wordt en houdt daarmee zoveel mogelijk rekening. Werkzaamheden vinden vooral overdag plaats. We vragen iedereen om goed op te letten!!

Later dit najaar start het vervangen van de kades tussen de Sowetobrug en de Muntsluis. We verwachten dat de impact hiervan beperkt zal zijn. Hou de website in de gaten!

Kanaalweg dicht

De voorbereidende werkzaamheden bij de Mandelabrug gaan van start. In de laatste week van augustus wordt het fietspad achter de Mandelabrug omgelegd, om ruimte te maken voor het werkterrein van de aannemers. Per 1 september gaat de Kanaalweg voor Villa Jongerius dicht. Fietsers worden vanaf de Balijebrug omgeleid over de Wilhelminalaan, Europaweg en Telligenlaan. Bij de Mandelabrug kom je weer op het kanaal. We zijn nog met de gemeente in gesprek over een kortere omleidingsroute. De afsluiting duurt tot het najaar van 2020. Meer informatie: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/openbaar-vervoer/busbaan-dichterswijk/afsluiting-kanaalweg/

Abonneren op deze RSS feed
  • 1
  • 2