Vereniging

Vaardigheidsproef

Vaardigheidsproef zaterdag 2 juli en zondag 28 augustus 2022

Voor de wat nieuwere leden van Viking: wat is een vaardigheidsproef? Het gaat er bij de senioren om dat je 12-20 km (afhankelijk van leeftijd en geslacht) roeit binnen 2 uur. Van 07:00 tot 13:00 uur, telkens in blokken van twee uur op het Merwedekanaal tussen de loods (Driewerf) en de Muntsluis. Als je nog geen 18 jaar bent, dan gelden andere criteria (4-18 km). Hoe het precies zit voor jou kan je lezen op onze webpagina.

Wil je je roeiontwikkeling volgen en/of je conditie op peil houden, leg dan jaarlijks een vaardigheidsproef af. Als je lid bent van Viking, al enige jaren roeit, beschikt over een goede conditie en minimaal de examens Sc2 of B2, dan kan je meedoen. Een sportkeuring is niet verplicht, maar in een aantal gevallen wel verstandig. De deelname op eigen risico is gratis.
De inschrijving staat al een tijdje open, maar er zijn nog veel boten beschikbaar. Paste 2 juli je niet, dan is de volgende mogelijkheid om mee te doen op zondag 28 augustus. Daarvoor zijn nog weinig inschrijvingen en dus meer boten beschikbaar. Inschrijven gaat via het formulier 28-8-2022.

Medewerkers gezocht

Kun je niet deelnemen aan de vaardigheidsproef, maar wil je wel een bijdrage leveren aan het
succes van de dag en iets meenemen van de sfeer, meld je dan aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij Arend Waaldijk. Uiteraard zijn deelnemers ook welkom als medewerker voor o.a. tijdwaarnemer. De uren tellen als verenigingswerk.

De Vaardigheidsproef commissie heeft er zin in en we hopen op een grote deelname!

Vaardigheidsproef commissie

Vaardigheidsproef commissie

Steven van de Velde - Voorzitter
Lieske de Nooij - Organisatie medewerkers
Thom Maas - Organisatie deelnemers

Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vaardigheidsproef

Vaardigheidsproef

Op waarschijnlijk zaterdag 6 juli 2024 en zondag 1 september 2024 van 07:00 tot 13:00 uur mogen we weer. Telkens in blokken van twee uur op het Merwedekanaal tussen de loods (Driewerf) en de Muntsluis.

Inschrijven

Inschrijven gaat via formulieren. De formulieren voor 2024 komen beschikbaar zodra de datums zijn vastgesteld.

Registratie via GPS

Op andere dan de georganiseerde dagen, kan de registratie van afstand en totale tijd (inclusief pauzes) ook via GPS (bijvoorbeeld met een App als BoatCoach, Endomondo, CrewNer‪d of Strava). Neem voor je proef Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Herhalingsexamen voor Sc4/Br4 kan enkel op de georganiseerde dagen.

Kaart merwedekanaal

Vaardigheidsproef?

Bij de vaardigheidsproef gaat het er om dat je afhankelijk van leeftijd en geslacht, 20 km of minder roeit binnen een bepaalde tijd. Die tijd hangt af van het boottype. Je kan scullen in de skiff, C-1 of éénpersoons werrie en boordroeien in de 2- of 2+ (Ivald). In een 2- of 2+ mag ook door een dame en een heer tezamen worden geroeid. De vaardigheidsproef is een landelijke, door de KNRB gecoördineerde activiteit, waaraan per vereniging de leden kunnen deelnemen. De deelnemers, die de proef met succes afleggen krijgen een KNRB-diploma. De vereniging met het hoogste aantal afgelegde proeven (gerelateerd aan het aantal leden) ontvangt de Nikkelen Nelis als wisselprijs. In 2013 en 2014 werd de beker voor junioren uitgereikt aan Viking.

Voor wie?

Wil je je roeiontwikkeling volgen en/of je conditie op peil houden, leg dan jaarlijks een vaardigheidsproef af. Als je lid bent van Viking, al enige jaren roeit, beschikt over een goede conditie en minimaal de examens Sc2 of B2, dan kan je meedoen. Een sportkeuring is niet verplicht, maar in een aantal gevallen wel verstandig. De deelname op eigen risico is gratis.

Af te leggen afstand senioren
LeeftijdHerenDames
t/m 36 jaar 20 km 18 km
37 t/m 50 jaar 18 km 16 km
51 t/m 65 jaar 16 km 14 km
66 jaar en ouder 14 km 12 km
Af te leggen afstand Jeugd
CategorieAfstand
Jeugd tot 14 jaar: 4 km 4 km
Jeugd tot 14 jaar: 6 km 6 km
Jeugd tot 14 jaar: 8 km 8 km
Jeugd tot 14 jaar: 12 km 12 km
Junioren 14-18 jaar: Beginners: 8 km 8 km
Junioren 14-18 jaar: Meisjes: 10 km 10 km
Junioren 14-18 jaar: M15/16: 14 km 14 km
Junioren 14-18 jaar: M17/18: 16 km 16 km
Junioren 14-18 jaar: Jongens: 12 km 12 km
Junioren 14-18 jaar: J15/16: 16 km 16 km
Junioren 14-18 jaar: J17/18: 18 km 18 km

Afstanden

Senioren leggen de proef af in een skiff, C1, C2+ of 2-. Als je in een skiff of C1 roeit, moet je het te roeien traject in maximaal 2 uur afleggen; voor de boordboot geldt een tijdslimiet van 2 uur en 10 minuten.

Als leeftijd geldt de leeftijd, die in het lopende kalenderjaar wordt bereikt.

Ter indicatie van de af te leggen afstanden: van loods naar Muntsluis is 4 km (zie afstandenkaartje).

Jeugd

Als je nog geen 18 jaar bent, dan gelden andere criteria. De afstanden zijn dan afhankelijk van je leeftijd en ervaring, variërend van 4 km tot 18 km. Je roeit in een skiff of een C1. Daarnaast worden er nog een aantal andere eisen aan je gesteld, zoals kennis van bootonderdelen, commando’s en het vaarreglement. De commissie Jeugdroeien en/of je coach kan je daar meer over vertellen.

Medewerker

Kan je niet deelnemen aan de vaardigheidsproef, maar wil je wel een bijdrage leveren aan het succes van de dag en iets meenemen van de sfeer, meld je dan aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Lieske de Nooij. Uiteraard zijn deelnemers ook welkom als medewerker voor o.a. tijdwaarnemer. De uren tellen als verenigingswerk.

Sportkeuring

De KNRB beveelt aan dat roeiers zich medisch laten keuren wanneer zij de roeisport intensiever gaan beoefenen. Het niveau van de keuring hangt af van leeftijd en trainingsintensiteit. Zie de richtlijnen.

Medaille

Medaille vaardigheidsproef

Om de Viking vaardigheidsproeven meer bekendheid te geven krijgen de deelnemers een medaille bij het succesvol afleggen van de proef. Idee was dat bij volgende deelnames er een klip met jaartal op het lint van de medaille wordt bijgeplaatst. Na een aantal jaar ziet dat er indrukwekkend uit. Ook is het duurzamer dan elk jaar een medaille.

Meer informatie

Met vragen kun je terecht bij de leden van de commissie-VP:

Resultaten

2023; 2022; 2021; 2020; 2019; 2018; 2017; 2016; 2015; Senioren 2014; Junioren 2014; 2013

Abonneren op deze RSS feed